Руска инваѕија на Украјину / EPA-EFE - RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S
04/10/2022 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka i Poljska: Ne dozvoljavamo da nas zastraše Putinove atomske prijetnje

Ministri inostranih poslova Njemačke i Poljske, Analena Berbok i Zbignjev Rau, složili su se danas u Varšavi da Evropa neće dozvoliti da je zastraše prijetnje Rusije atomskim oružjem i da će nastaviti da vojno pomažu Ukrajini

-Nećemo dozvoliti da nas Putin zastraši prijetnjama. Nastavićemo i vojnu pomoć Ukrajini- kazala je njemačka ministarka novinarima poslije razgovora.

-Nećemo ostaviti pljačku bez odgovora. Razgovarali smo o sankcijama. Radimo zajedno u Briselu da te sankcije Rusija osjeti, posebno kada je u pitanju nafta. Jedinstvo Evrope je naš najveći adut. Ne možemo da napravimo veću uslugu Putinu nego da odustanemo od jedinstva- kazala je Berbok.

Šef poljske diplomatije naglasio je, međutim, da ne treba "bagatelizovati" prijetnje Rusije atomskim oružjem: "Rusi žele da izazovu psihološki preokret u Evropskoj uniji i NATO preteći atomskim oružem".

-Mi u Poljskoj smatramo da ne treba bagatelizovati ruske prijetnje. A kako će reagovati NATO? Sigurno ćemo reagovati adekvatno situaciji- rekao je Rau.

Poljski ministar je kazao da su Njemačka i Poljska složne u ocijeni da rat mora da se završi obnovom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, osudom krivaca za zločine i isplatom ratnih reparacija.

-Nema promjene ni zajedničke obaveze da Ukrajini pomognemo i pošaljemo pomoć u teškom naoružanju, raketnim sistemima. Njemačka i Poljska će pomagati Ukrajini i ekonomski i podrškom da pristupi u EU. To je naša obaveza- zaključio je Rau.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:34