Antje Leendertse / - X
21/05/2024 u 19:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka ima uvodnu riječ na sjednici GS UN - moguće da i Grčka glasa za rezoluciju o Srebrenici

Delegacija Srbije u Njujorku dobila je informaciju da će Njemačka jedina imati uvodnu riječ na sjednici Generalne skupštine UN u četvrtak kao i da će tražiti podršku za predlog rezolucije o Srebrenici, saznaje RTS.

Stalna predstavnica Njemačke u UN Antje Leendertse predstaviće Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, a posle toga se očekuje odgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor RTS kaže da je Antje Leendertse bila najaktivnija "u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za rezoluciju, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda".

Poziv Strateške grupe za Zapadni Balkan: Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici

Delegacija Srbije na čelu s predsjednikom Vučićem boravi u Njujorku, gdje će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Sjedinjena Američke Države.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, prije svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osjetljivom pitanju koje zahtijeva konsenzus.

Kako saznaje RTS, postoji velika mogućnost da će Grčka glasati za Rezoluciju.

Grčke vlasti se pozivaju na crnogorske amandmane i čini se, kaže izvor RTS-a, "da je to bila smišljena akcija protiv Srbije i da im je to dovoljan razlog da podrže Rezoluciju o genocidu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jul 2024 04:22