ilustracija / - HRA
12/04/2024 u 21:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka olakšala promjenu imena i pola transrodnim osobama

Njemački parlament je danas usvojio zakon koji će transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama olakšati promenu imena i pola u zvaničnim evidencijama.

Za usvajanje takozvanog "zakona o samoopredjeljenju" glasala su 374 poslanika Bundestaga, protiv je bio 251, uz 11 uzdržanih.

Usvajanje tog zakona, koji treba da stupi na snagu 1. novembra, jedna je od nekoliko društvenih reformi koje je lijevo-liberalna koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca obećala kada je formirana krajem 2021. godine, prenose agencije.

Novi zakon će odraslima omogućiti da promijene ime i pol u matičnim službama bez drugih formalnosti, jedino će morati da obavijeste službu tri mjeseca prije promjene.

Prema važećem "transseksualnom zakonu", usvojenom prije četiri decenije, pojedinci koji žele da promijene pol u zvaničnim dokumentima moraju prvo da dobiju procjenu od dva stručnjaka "dovoljno upoznata sa konkretnim problemima transseksualizma", a zatim i sudsku odluku.

Papa: Transrodne osobe mogu se krstiti i biti kumovi na vjerskim vjenčanjima

Otkako je taj zakon napisan, najviši njemački sud je ukinuo druge odredbe koje su zahtijevale da se transrodne osobe razvedu i sterilišu i da se podvrgnu operaciji promjene pola.

Povjerenik njemačke vlade za prihvatanje seksualne i rodne raznolikosti Sven Leman rekao je poslanicima da je "transseksualni zakon" prouzrokovao mnogo patnje tokom 40 godina važenja "i to samo zato što ljudi žele da budu prepoznati takvi kakvi jesu".

Vodeća opoziciona stranka, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kritikovala je novi zakon, navodeći da ne nudi zaštitu od zloupotreba i da ne štiti mlade u dovoljnoj mjeri.

Predstavnik krajnje desne Alternative za Njemačku Martin Rajhard osudio je promjene koje je nazvao "ideološkom besmislicom".

Prije Njemačke, slične zakone usvojilo je nekoliko zemalja - Danska, Norveška, Finska i Španija.

Među liberalnim reformama, koje je Šolcova vlada sprovela, su i legalizacija posjedovanja ograničenih količina kanabisa, ublažavanje pravila o sticanju njemačkog državljanstva i ukidanje ograničenja za dvojno državljanstvo, ukidanje zabrane ljekarima da "reklamiraju" usluge abortusa.

Istopolne brakove legalizovala je prethodna vlada koju je predvodila CDU, 2017. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. maj 2024 14:36