Олаф Шолц / - фото: SHUTTERSTOCK
19/04/2022 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка опозиција пријети Шолцу гласањем о неповјерењу због Украјине

Експерт ЦДУ за спољну политику Родерих Кисветер је за телевизију ЗДФ данас изјавио да цијени што влада финансијски подржава Украјину, али да тиме „не може да се искупи

Њемачка опозициона Демохришћанска унија (ЦДУ/ЦСУ) све снажније притиска канцелара Олафа Шолца да Украјини пошаље тешко наоружање, оптужујући га да је суодговоран за њену одбрану и пријетећи гласањем о неповјерењу у Бундестагу, преноси агенција ДПА.

- Желимо да подржимо владу у украјинској кризи - написао је замјеник шефа посланичког клуба Уније Јохан Вадепул на Твитеру. Ако се, међутим, Шолц не покрене, “идуће недјеље ће морати да рачуна на иницијативу ЦДУ и ЦСУ” против њега.

Шолца због оклијевања са одлуком о испоруци тешког наоружања Украјини не критикују само опозициони конзервативци, него и Зелени и либерали (ФДП), коалициони партнери његових социјалдемократа (СПД).

Експерт ЦДУ за спољну политику Родерих Кисветер је за телевизију ЗДФ данас изјавио да цијени што влада финансијски подржава Украјину, али да тиме „не може да се искупи.“

- Оно што заиста треба да уради је да пошаље тенкове и артиљеријске системе - рекао је Кисветер.

Вадепул је у данашњем Велту владу оптужио да обећањем даље финансијске помоћи Украјини покушава да завара јавност. “Украјина има довољно новца, уосталом шаље га Европска унија. Додатно финансирање је, дакле, само неубједљива финта,” рекао је.

Суштинско питање је хоће ли њемачка влада дозволити извоз тешког наоружања.

- Олаф Шолц сада мора да се покаже и да испоручи,” јер “суодговоран је за немоћ Украјине да се брани - додао је Вадепул.

Њемачка је Украјини до сада слала противоклопне и противавионске ракете и аутоматско оружје, возила, уређаје за ноћно осматрање и средства личне заштите.

Украјина, међутим, за рат против Русије тражи борбена оклопна возила, артиљерију и борбене хеликоптере.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:05