Авион, летјелица / - принтскрин Јутјуб
14/03/2022 u 22:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка купује 35 најмодернијих америчких борбених авиона

Одлука да се иде с америчким борбеним авионом такође би могла забринути Француску јер би то могло поткопати развој заједничког француско-њемачког борбеног авиона шесте генерације који би након 2040. требао угледати небо

Њемачка је, наводи Ројтерс информације добијене из два владина извора, начелно одлучила купити борбени авион пете генерације Ф-35 америчке компаније Lockheed Martin (ЛМТ.Н) како би замијенио свој стари Торнадо.

Извор из Њемачке одбране рекао је почетком фебруара да Њемачка нагиње куповини Ф-35, али како коначна одлука још није донесена, јављају медији.

Торнадо је једини њемачки борбени авион способан да носи америчке нуклеарне бомбе, похрањене у Њемачкој, у случају сукоба. Но, ваздушне снаге управљају овим млазним авионом од 1980-их, а Берлин га планира поступно укинути између 2025. и 2030. године.

Није јасно о којој количини авиона Ф-35 Њемачка је ријеч, али сматра се да је ријеч о 35 авиона.

Куповина Ф-35 биће ударац за америчку компанију Боинг (БА.Н), чији је Ф-18 бивша њемачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер фаворизовала као замјену за Торнадо.

Одлука да се иде с америчким борбеним авионом такође би могла забринути Француску јер би то могло поткопати развој заједничког француско-њемачког борбеног авиона шесте генерације који би након 2040. требао угледати небо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:46