/ - PEXELS, ILUSTRACIJA
16/02/2022 u 19:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка поступно укида све мјере, остаје само ношење маски

Њемачка је у поређењу с осталим земљама добро прошла кроз омикрон талас пандемије. Врхунац овог таласа је иза нас, казао је Шолц

Након 20. марта у Њемачкој би требао престати важити највећи број мјера ограничења везаних уз пандемију коронавируса с изузетком ношења маски. Ово је одлучено на састанку представника савезних власти и савезних покрајина у сриједу у Берлину.

- Сада можемо с више оптимизма гледати у будућност него што смо то могли посљедњих неколико седмица. Мислим да смо након дуге двије године заслужили да ствари крену набоље и чини се да се управо то и догађа - рекао је њемачки канцелар Олаф Шолц након састанка с премијерима савезних покрајина, пише Кликс.ба.

Шолц је истакао како се ради о великом дану у досадашњем току пандемије.

- Њемачка је у поређењу с осталим земљама добро прошла кроз омикрон талас пандемије. Врхунац овог таласа је иза нас - рекао је он.

Попуштање мјера у Њемачкој планирано је у три фазе. У првој фази, која би требала услиједити већ у сљедећим данима, ублажавају се мјере за вакцинисане и оне који су пребољели вирус које се тичу окупљања у приватном кругу. Исто тако би у овој првој фази требала бити укинута и ограничења уласка у малопродајне објекте.

На снази за трговине, јавни пријевоз и све затворене јавне објекте и даље остаје обвеза ношења маски.

Друга фаза би требала услиједити након 4. марта, када би у угоститељским објектима и хотелима требало бити уведено тзв. 3Г правило, што значи да је улаз дозвољен онима који су вакцинисани, пребољели вирус или су свјеже негативно тестирани.

До сада су у угоститељске објекте могли улазити само они који су вакцнисани или пребољели коронавирус, а у већини савезних покрајина још је био потребан и додатни негативни тест или потврда о трећем вакцинисању.

У трећој фази од 20. марта требале би бити укинуте све преостале мјере заштите, с изузетком ношења маски у затвореним просторима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:44