Застава Њемачке / - фото: UNSPLASH
03/05/2022 u 08:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Њемачка спремна да одмах подржи ембарго ЕУ на руску нафту

Мађарска је веома зависна од руске нафте и неколико пута је поновила да неће учествовати у санкцијама Европске уније Русији које се тичу енергената. Словачка је једна од земаља чланица ЕУ која је веома зависна од руских фосилних горива

Њемачка је у понедјељак саопштила да је спремна да подржи ембарго ЕУ на увоз руске нафте, што је велики заокрет у политици највећег клијента Москве у домену енергетике, наводи Ројтерс. Европа би такав ембарго могла да уведе у наредних неколико дана, преноси Глас Америке (ВОА).

Руски извоз енергената – далеко највећи извор прихода – до сада је у великој мјери био изузет из међународних санкција уведених Москви због рата у Украјини. Кијев сматра да такво изузеће значи да европске земље финансирају ратне операција Кремља, будући да Москва сваког дана добије стотине милиона еура, преноси Глас Америке.

Канцелар Олаф Шолц, који је био опрезнији од осталих западних лидера у подршци Украјини, био је изложен све јачем притиску да заузме чвршћи став, а дио притисака је потицао из сопствене владајуће коалиције његових социјалдемократа.

„Њемачка није против забране увоза руске нафте. Наравно, то је тежак терет али спремни смо да га поднесемо“, рекао је новинарима министар економије Роберт Хабек из Зелене странке, прије разговора са европским колегама у Бриселу.

“Са нафтом и угљем, могуће је да се одрекнемо увоза из Русије”, рекао је министар финансија Кристијан Лиднер из про-бизнис странке ФДП за часопис “Die Welt”. “Не може се искључити могућност да цијене горива порасту”.

Њемачка је већ смањила удио руске нафте у свом увозу на 12 процената са 35 одсто прије него што је Русија извршила инвазију на Украјину 24. фебруара, али је претходно рекла да ће бити потребни мјесеци да се постепено смањи увоз руске сирове нафте како би се ублажио економски ударац за Њемце.

Источни дјелови Њемачке се посебно ослањају на нафту из рафинерије у власништву руске државне компаније Розњефт, која се доставља нафтоводом “Пријатељство” из совјетске ере из нафтних поља у Сибиру.

Европска комисија тренутно одлучује о шестом пакету санкција ЕУ Русији, које би могле да обухвате и забрану увоза руске нафте. Али, двије чланице ЕУ, Мађарска и Словачка, могле би бити изузете из пакета јер су превише зависне од тог енергента, казало је двоје званичника ЕУ.

Очекује се да нови приједлог санкција буде финализован у уторак.

Мађарска је веома зависна од руске нафте и неколико пута је поновила да неће учествовати у санкцијама Европске уније Русији које се тичу енергената. Словачка је једна од земаља чланица ЕУ која је веома зависна од руских фосилних горива.

Како би свих 27 чланица било јединствено, Европска комисија ће можда понудити изузеће или дужи транзициони период Словачкој и Мађарској, рекао је Ројтерсу неименовани званичник.

Свакако се очекује да забрана увоза нафте иде по фазама и да ступи на снагу у потпуности тек почетком сљедеће године.

ЕУ ће шести пакет санкција представити у сриједу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 19:14