/ - PHOTO BY ANTE SAMARZIJA ON UNSPLASH
21/03/2023 u 17:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka: Štrajk ljekara u javnim bolnicama zbog plata

U nekim saveznim pokrajinama su štrajkovali i ljekari klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja bi trebalo da bude održan u četvrtak

Ljekari javnih bolnica u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina stupili su u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi povećali pritisak tokom pregovora o kolektivnim ugovorima, javljaju agencije prensoe mediji.

U osam saveznih pokrajina ljekari u bolnicama u vlasništvu gradova su obustavili rad, a na centralnom skupu u Hamburgu se okupilo oko 4.000 ljekara iz cijele zemlje.

U nekim saveznim pokrajinama su štrajkovali i ljekari klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja bi trebalo da bude održan u četvrtak.

Sindikat ljekara Marburški savez za oko 50.000 ljekara u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plata stopi inflacije te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Poslodavci, pri čemu se uglavnom radi o gradovima i opštinama, odbacivali su tokom dosadašnjih pregovora zahtjeve sindikata tvrdeći da se radi o povećanju od 12 posto, što je po njima previše.

Tokom današnjeg štrajka u bolnicama su funkcionisali samo odjeljenja hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne su pomjerene na neki kasniji datum.

Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone prosječna ljekarska plata u 2021. u Njemačkoj je iznosila oko 7.700 eura bruto mjesečno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:06