/ - PHOTO BY PIXO MIXO ON UNSPLASH
23/03/2022 u 20:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачка запријетила Путину због плина: Ово је крај, припремамо одговор

Сада ћемо с нашим европским партнерима разговарати о томе како ћемо одговорити на овај захтјев, навео је он

Њемачка  је критиковалча захтјев руског предсједника Владимира Путина, који је рекао да Москва неће више прихватати плаћање у доларима и у еурима за испоруку плина Европској унији. Такав захтјев "значи раскид уговора", рекао је министар  Роберт Хабецк конференцији у Берлину, преноси Индекс.хр.

-Сада ћемо с нашим европским партнерима разговарати о томе како ћемо одговорити на овај захтјев-.додао је.

Владимир Путин је рекао да Русија више неће прихватати плаћање у доларима и у еурима за испоруке плина ЕУ, дајући руским властима седам дана да израде нови систем у рубљима. Руски предсједник је образложио да је то одговор на замрзавање руске имовине на Западу због офензиве у Украјини.

Њемачка је изузетно зависна о руском плину, који чини 55 посто њезина увоза плина. Упркос руској инвазији на Украјину руски плин и даље стиже у ЕУ, која одбија увести ембарго, као што су учиниле Сједињене Државе и Велика Британија.

Берлин ипак жели брзо смањити своју овисност тражећи друге опскрбљиваче. Њемачка влада ће у ту сврху убрзати градњу ЛНГ терминала ради увоза укапљеног плина.

Недавно је потписала уговор с Катаром, великим извозником ЛНГ-а, о "дугорочној опскрби", у пригоди Хабецкова посјета тој земљи Перзијског заљева протеклог викенда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:55