/ -FOTO: BANKOK POST
07/04/2022 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемачки министар: Кад бих следио своје срце, увео бих ембарго на руску нафту и гас

Њемачка жели да заустави увоз руске нафте и гаса што је прије могуће, али то није изводљиво одмах, казао је Линднер

Њемачки министар финансија Kристијан Линднер изјавио је данас да жели да највећа европска економија заустави увоз руске нафте и гаса што је прије могуће, али је и додао да то није изводљиво одмах.

- Kада бих следио своје срце, одмах би се увео ембарго на све- поручио је Линднер за лист Ди Цајт.

Додао је да не може бити нормалних економских односа са Русијом, чија влада води, како је рекао, злочиначки рат против Украјине.

- Зато ће се Њемачка одрећи руске нафте и гаса. Такав потез би ризиковао њемачку економску и социјалну стабилност. Не можемо бити одговорни за то- указао је он.

Из Русије, иначе, долази око 55 одсто гаса који се троши у Њемачкој. Такође из Русије стиже 50 одсто угља и више од 30 одсто потребне нафте.

Највеће, иначе, складиште гаса у западној Европи налази се у њемачкој покрајини Доњој Саксонији на дубини од два километра. Зове се Реден и велико је као 910 фудбалских игралишта, а може обезбиједити једногодишњу потрошњу гаса за око два милиона домаћинстава. Реден има кључну улогу за Њемачку и Европу када се ради о сигурности снабдевања гасом. Астора, компанија која руководи складиштем, подружница је руског енергетског дива Гаспрома који контролише више од трећине свих њемачких складишта гаса

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:39