AVION, ILUSTRACIJA / - FOTO: UNSPLASH
16/11/2023 u 07:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njujork: Konj trčao po avionu, avion prinudno prizemljen

Boing 747 kojim upravlja prevoznik Er Atlanta Islandik samo što je 9. novembra otpočeo svoj let preko Atlantskog okeana kada je pilot radio-vezom javio kontroli letjenja u Bostonu da je konj pobjegao i kreće se slobodno po avionu

Teretni avion koji je iz Njujorka leteo za Belgiju morao je da se vrati na aerodrom Džon Kenedi nakon što se jedan konj oslobodio iz svoga kaveza i - rastrčao se po utrobi letjelice, pokazuje objavljeni audio snimak kontrole letjenja, prenose agencije.

Boing 747 kojim upravlja prevoznik Er Atlanta Islandik samo što je 9. novembra otpočeo svoj let preko Atlantskog okeana kada je pilot radio-vezom javio kontroli letjenja u Bostonu da je konj pobjegao i kreće se slobodno po avionu.

"Nemamo problema sa letjenjem, ali moramo da se vratimo u Njujork", rekao je pilot i dodao: "Ne možemo da vratimo konja nazad (na njegovo mjesto).”

Kontrolor je na to odgovorio: "Primljeno, odobren vam pristup Kenediju preko radarskih vektora".

Pilot je takođe rekao da zbog težine aviona mora da se otarasi 20 tona goriva prije nego što se uputio nazad ka glavnom njujorškom aerodromu.

Kontrolor je to odobrio i upozorio pilote drugih aviona u blizini da je "u toku ispuštanje goriva, otprilike 15 kilometara zapadno od Martas Vajnjarda".

Pilot boingaa 747 imao je još jedan zahtjev: "Verujem da nam je potreban veterinar — veterinar, valjda se to tako zove - za konja pošto budemo sletjeli", rekao je. "Možete li o tome da popričate sa Njujorkom?"

Kontrolor je rekao da će prenijeti poruku.

O prekidu teretnog leta prvi je izvijestila TV mreža ABC Njuz, koja je javila da je avion sletio na aerodrom Kenedi, ubrzo potom poletio i uspešno stigao na aerodrom u Liježu, u Belgiji, sljedećeg jutra, navodi portal Flajt Radar 24.

AP čeka na komentar aviokompanije koja je vlasnik aviona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:26