Напад дроном / - принтскрин Јутјуб
19/12/2021 u 09:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њујорк тајмс: Американци у нападима беспилотним летjелицама убили хиљаде цивила

Угледни амерички лист своjу анализу заснива на повjерљивим документима Пентагона о више од 1.300 напада с цивилним жртвама и потпуно поткопава тврдњу о “чистом рату” прецизним бомбама

Амерички напади беспилотним летjелицама на Ирак, Авганистан и Сириjу обиљежени су “дубоко погрешним обавjештаjним подацима” и резултирали су хиљадама цивилних жртава, обjавио jе Њујорк тајмс (New York Times).

Угледни амерички лист своjу анализу заснива на повjерљивим документима Пентагона о више од 1.300 напада с цивилним жртвама и потпуно поткопава тврдњу о “чистом рату” прецизним бомбама.

Ради се нападима беспилотним летjелицама на оружане скупине у Авганистану, Ираку и Сириjи од 2014. године.

Иако jе неколико случаjева о коjима пише Тајмс jавности већ познато, лист наводи да jе признати броj цивилних жртава америчких зрачних напада “драстично премален”.

Наглашава да ни за jедан напад с цивилним жртвама ниjе проведена никаква “дисциплинска акциjа”.

Тимес, на примjер, пише о нападу на три наводне оружане групе у сjеверноj Сириjи. Први извjештаjи говорили су о 85 убиjених бораца. У стварности, погинуло jе 120 сељака.

image

Напад дроном

- Википедија

Погрешни обавjештаjни подаци

Други jе примjер напад на Рамади у новембру 2015. године пошто су обавjештаjци jавили о “мушкарцу коjи вуче тежак предмет” према положаjима Исламске државе Ирак и Левант. “Тежак предмет” показало се, било jе диjете коjе jе убиjено у нападу.

Погрешни или мањкави обавjештаjни подаци често су придониjели смртоносним погрешкама, пише ЊТ.

Недавно jе америчка воjска морала повући тврдњу да су у возилу коjе су у аугусту уништиле дроном у Кабулу биле бомбе. Радило се о десеторо чланова jедне породице, укључуjући дjецу.

Затражен за коментар, капетан Бил Урбан, портпарол Централне америчке команде, казао jе да се грешке догађаjу и с наjбољом технологиjом на свиjету.

“Било да се ради о непотпуним информациjама или погрешним интерпретациjама доступних информациjа, ми учимо из тих погрешака. Предано радимо да то избjегнемо и жалимо за сваким невиним животом”, рекао jе.

Више од 50.000 ваздушних напада

Амерички ваздушни напади у наведеним земљама постали су знатно учесталиjи у задњим годинама мандата бившег предсjедника Барака Обаме jер jе jавна подршка, чинило се, бесконачним америчким ратовима на копну рапидно падала.

Обама и Пентагон тврдили су тада да кориштење беспилотних летjелица представља наjпрецизниjу ваздушну кампању у историjи и да ће броj цивилних жртава бити минималан.

У петогодишњем раздобљу америчке снаге извеле су више од 50.000 вздушних анапада у Авганистану, Ираку и Сириjи, али jе прецизност била далеко од прописане.

У састављаjу извjештаjа новинари Тајмса посjетили су више од стотину мjеста напада с цивилним жртвама и разговарали с десетинама преживjелих. Документе су добили од Пентагона по закону о праву на информисање из 2017. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:37