Hamas / - FOTO: EPA, MOHAMMED SABER
01/12/2023 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njujork tajms: Izrael znao više od godinu dana da Hamas planira napad bez presedana

U ovom dokumentu, koji je kružio u obavještajnim krugovima pod kodnim nazivom „Zid Jerihona“, nije naveden datum mogućeg napada, već su precizirane tačke vezano za izraelski bezbjednosni sistem i napade na gradove i vojne baze

Izraelski zvaničnici su dobili Hamasov plan o napadu bez presedana na Izrael više od godinu dana prije upada 7. oktobra, ali su smatrali da takav scenario nije realan, piše Njujork tajms na osnovu uvida u tajna dokumenta.

Izraelska vojna obavještajna služba došla je u posjed dokumenta palestinskog islamističkog pokreta Hamas na oko 40 stranica, u kojem se detaljno opisuje veliki napad poput onog koji su ekstremisti izveli 7. oktobra u Izraelu, piše u izdanju američkog dnevnika od četvrtka.

U ovom dokumentu, koji je kružio u obavještajnim krugovima pod kodnim nazivom „Zid Jerihona“, nije naveden datum mogućeg napada, već su precizirane tačke vezano za izraelski bezbjednosni sistem i napade na gradove i vojne baze.

U dokumentu se navode planovi o raketnom napadu, dronovima koji uništavaju sigurnosne kamjere i sistem odbrane, zatim borcima koji paraglajderima, automobilima i pješice prelaze na izraelsku stranu., prenosi N1.

Međutim, „nije bilo moguće utvrditi“ da li je ovaj plan odobrilo rukovodstvo Hamasa i šta bi on mogao da znači u stvarnosti, navodi se u internom dokumentu izraelske vojske u koji je Njujork tajms imao uvid.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. februar 2024 21:34