Прва процјена напада показала је да је број погинулих 70 / - TVITER, NEW YORK TIMES
14/11/2021 u 10:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њујорк тајмс објавио стравичне детаље масакра: Американци убили 70 жена и дјеце у Сирији

Аналитичар из Комбинованог центра за ваздушне операције америчке војске у ваздухопловној бази Удеид у Катару откуцао је на безбједном систему за ћаскање: "Млазним авионом убили смо 50 жена и дјеце"

Америчка војска је сакрила ваздушни напад у којем је бомбардовала велику групу жена и дјеце у сиријском граду Багузу, убивши на десетине, током посљедњих дана битке против ИСИС-а 2019. године, извијестио је јуче Њујорк тајмс (NYT).

Дана 18. марта 2019, амерички јуришни ловац-бомбардер Ф-15Е бацио је бомбу од 230 килограма на гомилу која се стиснула уз обалу ријеке, убивши десетине људи. Док су преживјели покушавали да се искобељају, млазњак је бацио бомбу од 910 килограма, а онда је још једна убила већину њих.

Аналитичар из Комбинованог центра за ваздушне операције америчке војске у ваздухопловној бази Удеид у Катару откуцао је на безбједном систему за ћаскање: "Млазним авионом убили смо 50 жена и дјеце."

Прва процјена напада показала је да је број погинулих 70. Њујорк тајмс је објавио да је "удар на Багуз био један од највећих инцидената са цивилним жртвама у рату против ИСИС-а, али га америчка војска никада није јавно признала".

- Правни службеник означио је напад као могући ратни злочин који захтијева истрагу. Али скоро на сваком кораку, војска је повлачила потезе који су прикривали катастрофални удар. Број мртвих је умањен. Извјештаји су каснили, дезинфиковани и били скривани. Коалиционе снаге предвођене САД булдожером су уништиле мјесто експлозије. А највиши лидери нису обавијештени - пренио је NYT.

image

Амерички јуришни ловац-бомбардер Ф-15Е

- TVITER

- Чинило се да је руководство било спремно да ово заташка. Нико није желио да има било шта с тим - рекао је Џин Тејт, истражитељ који је радио на случају за канцеларију генералног инспектора.

Истрага NYT открила је да је бомбардовање одобрила повјерљива америчка јединица за специјалне операције, Task Force 9, која је била задужена за копнене операције у Сирији.

- Оперативна група је дјеловала у таквој тајности да није обавестила чак ни своје војне партнере о својим акцијама - извијестио је NYT.

Ове недјеље, америчка Централна команда је признала да је у нападу погинуло 80 људи, али је рекла да је "оправдан". У њему се наводи да су "бомбе убиле 16 бораца и четири цивила. Што се тиче осталих 60 убијених, није било јасно да ли су то били цивили, дијелом зато што су и жене и дјеца у ИСИС-у понекад користили оружје."

NYT је саопштио да је његова истрага о нападу у Багуз показала да је оперативна група заобишла правила намијењена заштити цивила и да су се трупе ретко суочавале са посљедицама када би изазвале смрт цивила. Службеници ЦИА-е који раде у Сирији навели су да је у око 10 инцидената оперативна група погодила мете знајући да ће цивили бити убијени, и изразили су забринутост код генералног инспектора Министарства одбране.

Генерални инспектор је истражио и утврдио да су сви напади легални. Особље у оперативном центру у Катару се такође забринуло за нападе оперативне групе, а адвокати Ваздухопловства су почели да траже оправдања за самоодбрану што је термин који је оперативна група користила приликом квалификовања оваквих удара, а затим их упоређивала са снимцима дронова, преноси Al-Arabiya News.

Открили су да је "радна група додавала детаље који би законски оправдали нападе, као што је виђење човјека са оружјем, чак и када ти детаљи нису били видљиви на снимку".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:14