/ - EPA
03/08/2023 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njujork tajms: Sve milijarde koje je Zapad dao Ukrajini zasad su bez ikakvog efekta

Ukrajinske trupe na jugu zemlje postale su aktivnije, a drugi talas vojnika koji su prošli zapadnu obuku pokušava da probije ruske linije. Međutim, radi se o tek manjim napadima i diverzijama

Ukrajinski vojnici koje su Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje obučile i opremile nisu se najbolje snašli u prvoj fazi dugoočekivane i dugonajavljivane kontraofenzive koju je Kijev pokrenuo prije nekoliko mjeseci, piše Njujork tajms.

Opremljeni modernim američkim oružjem i najavljivani kao prethodnica velikog napada, ti su vojnici zapeli u ruskim minskim poljima koje su okupatorova artiljerija i helikopteri stalno držali na oku. Jedinice su izgubljene. Jedna je jedinica noćni napad odložila do zore te izgubila prednost koju je imala. Druga se toliko loše borila da su je komandati sklonili s bojišta, prenosi Jutarnji.

Međutim, američki zvaničnici i nezavisni analitičari tvrde da ukrajinske brigade koje su primile zapadno znanje i opremu pokušavaju da se regrupišu. Ukrajinski zapovjednici su promijenili taktiku i okrenuli se umaranju Rusa artiljerijom i dalekosežnim raketama. Odustali su od ulazaka u minska polja koja se nalaze pod nadzorom ruskih snaga.

Ukrajinske trupe na jugu zemlje postale su aktivnije, a drugi talas vojnika koji su prošli zapadnu obuku pokušava da probije ruske linije. Međutim, radi se o tek manjim napadima i diverzijama.

Kontraofanziva za sada ne ide onako kako bi Kijev i Zapad htjeli, navodi list. Ukrajinske snage su Rusima preotele tek par sela. Još uvijek nisu ostvarile uspjehe poput prošlogodišnjih u Hersonu i Harkovu. Složeni treninzi koje su prošle u zapadnim centrima za obuku zasada im nisu pomogli da se odupru ruskoj artiljeriji.

Majkl Kofman, viši naučnik iz SAD, nedavno je posjetio prvu liniju fronta u Ukrajini te je Njujork tajmsu rekao da kontraofanziva nije propala te da će se protegnuti i na jesen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 01:36