/ NYTIMES. COM
17/01/2022 u 15:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њујорк тајмс: Вучић покушава да уништи кредибилитет критички настројених новинара

Новинарка портала Нова.рс Ана Лалић је потом брзо ослобођена и чак је добила јавно извињење од владе у, како се чинило, малој побједи против репресије ауторитарног предсједника Србије Александра Вучића

Са новим, мање репресивним тактикама, земље попут Србије, Пољске и Мађарске користе врло ефикасна средства за манипулацију јавног мњења, пише Nјuјork taјms преносе београдски медији Nova S, N1.

Ккао је објавио тај медиј,  широм региона, од Пољске на сјеверу до Србије на југу, источна Европа је постала плодно тло за нове облике цензуре који углавном не подразумијевају бруталну силу, али већ мекша и углавном ефикасна средства за сужавање приступа критичким медијским садржајима и обликовање јавног мњења - а самим тим и избора - у корист оних на власти.

Даље наводи да када је ковид-19 стигао у источну Европу у прољеће 2020. године, једна српска новинарка је објелоданила велику несташицу маски и друге заштитне опреме. Убрзо је ухапшена, бачена у ћелију без прозора и оптужена за подстицање панике.

Новинарка портала Nova.rs Ана Лалић је потом брзо ослобођена и чак је добила јавно извињење од владе у, како се чинило, малој побједи против репресије ауторитарног предсједника Србије Александра Вучића.

-Међутим, Ана Лалић је недјељама била третирана као издајник од стране већине информативних медија у Србији, који су све више под контролом Вучића и његових савезника, док Србија користи тактику коју употребљавају у Мађарској и другим државама у којима долази до назадовања демократије, широм некада комунистичке источне границе Европе- додаје се у тексту.

Њујорк тајмс.даље наводи: Србија више не затвара нити убија критички настројене новинаре, као што се дешавало под владавином Слободана Милошевића деведесетих година. Сада се настоји уништити њихов кредибилитет и као и то да мали број људи може да гледа и чита њихове приче, У тексту се наводи да је гушење критичких гласова умногоме помогло Вучићу, а такође и најпознатијем спортисти у земљи, тениској звијезди Новаку Ђоковићу, чије су муке са визом у Аустралији приказане као неподношљива увреда за српску нацију. Малобројни независни медији углавном га подржавају, али имају избалансиранији приступ.

Телевизија је постала толико пристрасна у подршци Вучићу, према ријечима Зорана Гавриловића, извршног директора Биродија, независне посматрачке групе, да је Србија "постала велики социолошки експеримент да се види колико далеко и у којој мјери медији одређују јавно мњење и изборе".

ОПШИРНИЈЕ МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ ОВДЈЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:28