Ilustracija / - EPA
09/03/2023 u 10:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nov zakon u Letoniji: Ako si pijan, uzmu ti vozilo i pošalju ga u Ukrajinu

Zapravo je veoma zastrašujuće kada shvatite koliko je automobila voze pijani vozači, rekao je Reinis Poznaks, osnivač nevladine organizacije poznate kao "Tviter konvoj"

Letonija je ove godine počela da oduzima automobile pijanih vozača i da ih šalje ukrajinskoj vojsci i bolnicama.

Tako je, kako prenosi RTS, 200 automobila već oduzeto vozačima sa više od 0,15 odsto promila alkohola u krvi.

"Zapravo je veoma zastrašujuće kada shvatite koliko je automobila voze pijani vozači“, rekao je Reinis Poznaks, osnivač nevladine organizacije poznate kao "Tviter konvoj", koju je vlada Letonije zadužila da isporuči vozila Ukrajini.

Poznaks tvrdi, takođe, da je pronašao rusku zastavu zakačenu u jednom od tih zaplijenjena vozila, koju je tamo ostavio njen vlasnik.

Od objavljivanja zahtjeva za donacijama na početku rata,"Tviter konvoj" je već poslao oko 1.200 vozila, a u 2022. godini sakupljeno je 2.000.000 eura za kupovinu vozila, renoviranje i logistiku.

"Niko nije očekivao da ima toliko vozila vozača u alkoholisanom stanju, ne mogu da se prodaju tako brzo koliko ljudi piju. Zato sam došao na ideju da ih pošaljemo u Ukrajinu“, rekao je Poznaks.

Letonski ministar finansija Arvils Aseradens rekao je da je vlada, inspirisana uspehom nevladine organizacije, odustala od pokušaja aukcije vozila.

"Rekli smo, pa, možete uzeti te automobile... i Poznaks je na to rekao: 'O, to je jako dobro !'. Spremni smo da učinimo praktično sve da podržimo Ukrajince", istakao je Aseradens.

U policijskoj raciji u srijedu, gdje su četiri policajca zatvorila put u Rigi na pola sata da bi proverili da li su vozači u alkoholisanom stanju, nije otkriven niko pijan.

Međutim, prošle godine je 4.300 vozača na putevima Letonije prekoračilo dozvoljenu količinu alkohola u krvi i izazvali su skoro hiljadu nesreća tokom 2022, saopštila je policija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:10