/ - PHOTO BY SZABOLCS TOTH ON UNSPLASH
14/05/2022 u 18:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова предсједница Мађарске осудила Путинову агресију

Прва жена предсједница Мађарске била је замјеница предсједника Фидесза и министарка за породична питања у Орбановој претходној влади

Мађарска предсједница Каталин Новак на церемонији инаугурације данас осудила је руску инвазију на Украјину и рекла да ће њена прва предсједничка посјета бити Пољској, у очигледном гесту да поправи односе с Варшавом, јављају агенције преносе медији.

Мађарско одбијање слања пошиљки оружја сусједној Украјини и њено противљење планираном ембаргу Европске уније на увоз руске нафте утицало је на односе Будимпеште и Варшаве, чије су двије владе дугогодишњи савезници у ЕУ.

Новак, бивша заступница Фидеса и савезница премијера Виктора Орбана, изабрана је на углавном церемонијалну функцију предсједнице у марту, мало прије него што је Орбан однио још једну убједљиву побједу на изборима 3. априла.

Прва жена предсједница Мађарске била је замјеница предсједника Фидесза и министарка за породична питања у Орбановој претходној влади.

- У уторак, 17. маја, путујем у Варшаву да се састанем с предсједником пољског народа. Господине предсједниче, драги Анџеј (Дуда), хвала вам на прилици да разговарамо како доликује пријатељима - поручила је Новак на инаугурацији.

- Осуђујемо Путинову агресију, оружану инвазију на суверену државу. Кажемо вјечно не сваком напору који има за циљ обнову Совјетског Савеза - додала је она.

Она је рекла да се рат у Украјини водио и против њих мирољубивих Мађара, додајући да Мађарска тражи да се ратни злочини истраже и казне.

Орбан је такође осудио руски напад на Украјину, али је избјегао личне критике предсједника Владимира Путина и оштро се противио било каквим санкцијама руској енергетици.

Зависност од руске нафте у Бугарској, Чешкој Републици, Мађарској и Словачкој представља највећу препреку споразуму о ембаргу који је Европска комисија, извршна власт ЕУ, предложила почетком маја као одговор на руску инвазију на Украјину 24. фебруара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:08