/ ФОТО: ИЛУСТРАЦИЈА (МУПХР)
28/05/2022 u 17:28 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нова тактика и опасност: Производња кокаина у Европи пољуљала равнотежу латиноамеричких и "домаћих" банди

ЕМЦДДА је процијенила да количина кокаина који се користи на малопродајном нивоу у Европи износи око 160 тона у 2020. То представља око 10 посто процијењене глобалне производње у 2019. (1.784 тоне).

Све већа европска потражња за кокаином довела је до промјена у глобалној мрежи производње дроге, при чему кокаин сада у Европи производе локални криминалци уз помоћ својих латиноамеричких колега, пише insightcrime.

Налази у два извјештаја објављена у мају 2022. од стране Европског центра за праћење дрога и овисности о дрогама (ЕМЦДДА) и Европске агенције за сарадњу у провођењу закона (Еуропол) показују да сарадња између европских и латиноамеричких банди - посебно Мексика и Колумбије - резултира у висококвалитетном кокаину који се производи, конзумира и транзитира у Европи. У међувремену, Европа такође биљежи све веће стопе потрошње метамфетамина јер он постаје мјесто доласка хемикалија прекурсора синтетичке дроге.

InSight Crime разговарао је с Лаурентом Ланијелом, главним научним аналитичарем у ЕМЦДДА-и, како би разговарали о трговини дрогом и конзумацији дроге у Европи и утицају доласка који би високоискусни трговци људима из Латинске Америке могли имати на континент. Andrew Cunningham, шеф ЕМЦДДА тржишта дрога, криминала и смањења понуде, такође је допринио овом интервјуу.

Европска производња кокаина

InSight Crime (IC): Извјештај потврђује да криминалне мреже сада производе кокаин у Европи. Колики је удио кокаина који се конзумира у Европи произведен у европским лабораторијама?

Лаурент Ланиел (ЛЛ): Кратак одговор је да не знамо. Знамо да је у Европи у периоду од 2018. до 2020. године пријављено 58 објеката за илегалну прераду кокаина. И знамо да је холандска полиција процијенила да десет од њих производи 100 до 200 килограма дневно, што износи 5,6 тона мјесечно. Ако помножите са десет, онда је то укупно 56 тона. Али не знамо колико дуго су ове лабораторије радиле, тако да је врло тешко доћи до упоредиве количине.

ИС: Које су предности прераде кокаина у Европи, а не у Латинској Америци?

ЛЛ: Прво, хемикалије доступне у Европи за производњу кокаина долазе директно од индустријских произвођача, који морају задовољити прописе ЕУ, тако да су врло високог квалитета. Насупрот томе, велики дио хемикалија које се користе у Колумбији производи се у илегалним лабораторијама.

Друго, дио опреме заплијењене у Европи је произведен на професионалан начин: добро залемљен, сваки дио произведен на високо прецизним машинама и тако даље. Ово је опет у супротности с Колумбијом, гдје је опрема помало импровизирана. На примјер, производни алати се понекад праве од буради за нафту.

Треће, неке од лабораторија биле су базиране на колумбијском моделу такозваних лабораторија “modelo tanque” (модел тенка). Имали су различите области за складиштење хемикалија, за рециклирање растварача, за производњу базе, за производњу хидрохлорида, за сушење и паковање; све добро организовано.

Колумбијски држављани су ухапшени у лабораторијама у Холандији и Шпанији, тако да је знање о производњи кокаина у Колумбији већ повезано са европским знањем о висококвалитетној опреми и висококвалитетним хемикалијама. Савез ова два скупа знања требао би резултирати врло квалитетним производом.

Европа потенцијално производи квалитетнији кокаин од Колумбије, али ми немамо узорке за тестирање и упоређивање.

ИЦ: Како ће прелазак на европску производњу кокаина вјероватно утицати на равнотежу снага између латиноамеричких и европских криминалних мрежа?

ЛЛ: Тренутно постоји обострано користан однос између латиноамеричких и европских произвођача дроге, али сумњам да ће Европа икада надмашити Колумбију у производњи кокаина.

Међутим, свјесни смо да долазак на европско тржиште кокаина актера попут мексичких група може резултирати насиљем овисно о томе како се носе с тренутним еуропским „станодавцима“. Али за сада не видимо насиље које се може директно приписати Латиноамериканцима у Европи.

Латиноамерички изасланици у Европи

ИЦ: Ко су типични латиноамерички хемичари заробљени у европским лабораторијама за кокаин и метамфетамин?

ЛЛ: Постоје двије школе мишљења о томе. Неки од мексичких држављана који су прије двије или три године ухваћени у производњи метамфетамина у Холандији пуштени су након што им је суђено и утврђено је да су били преварени да прихвате путовање у Холандију, гдје су били приморани да раде у лабораторији за метамфетамин. Били смо скептични према овом налазу јер би некоме у Мексику са овом врстом знања било врло тешко дозволити да ради у страној земљи и производи стотине килограма мета.

Према холандским органима за провођење закона, лабораторијска производња захтијева доста сарадње између двије стране. Холанђани осигуравају да је лабораториј постављен са свом потребном опремом и кемикалијама, под водством Мексиканаца, те организирају одлагање отпада, док Мексиканци опскрбљују 'куваре' који имају специјализирано знање потребно за производњу висококвалитетног кристални мет.

ИЦ: Како би све већа улога мексичког организованог криминала у Европи могла утицати на криминалну панораму континента и које су земље у опасности?

ЛЛ: Теоријска ситуација мексичких група које се оснивају у Европи представља врсту пријетње која би могла проћи врло лоше, потенцијално довести до великог пораста насиља и корупције. Видећемо да ли су ови страхови основани или не.

Шпанија је природни кандидат због заједничког језика. Постоје преседани да мексичке банде користе Шпанију за трговину кокаином и великим количинама мета. Холандија је вјероватно такође у опасности, као кључно пословно средиште за дрогу, и зато што је земља која производи кокаин.

ИЦ: Колико су активни мексички добављачи мексичког метамфетамина у низводном дијелу европске индустрије илегалне трговине дрогом?

ЛЛ: Није много метамфетамина произведеног у Мексику заплијењеног у Европи намијењено европској потрошњи. Колико ја знам, Мексиканци нису укључени у дистрибуцију или уличну продају у Европи: вјероватније је да ће бити велики играчи. Европско тржиште се кроз историју снабдевало из других извора као што је Чешка.

Међутим, банде су често плаћене у натури за своје услуге. Криминалне банде из Европе које имају приступ уличној дистрибуцији могу се изненада наћи са великим количинама кристалног мета као плаћање за услугу коју су пружиле мексичким групама.

Али шта сад? Да ли ови људи имају везе у Азији гдје би зарадили много више новца? Да ли би покушали да развију стратегију да је продају корисницима, развијајући корисничку базу? То су пријетње које стоје у позадини.

Европска трговина дрогом

ИЦ: Да ли су исти трговци укључени у производњу и трговину кокаином и метамфетамином у Европи, или укључују различите мреже?

ЛЛ: Тешко је рећи. Могу се сјетити једног случаја гдје су неки Мексиканци ухваћени како кријумчаре велике количине - стотине килограма - и мета и кокаина.

Велики актери у Латинској Америци – Синалоа картел, Јалисцо Цартел Нова генерација (Цартел Јалисцо Нуева Генерациóн - ЦЈНГ) – могли би да испоруче обе дроге. Али можда неће моћи да нађу колеге који би подједнако могли да се баве обе дроге.

Вјероватно постоји доста преклапања у производњи ова два лијека, барем у Холандији. Али не може постојати толико много група које би могле носити ове задатке.

ИЦ: Извештај истиче лаку доступност хемикалија прекурсора као значајан проблем у Европи. Колико се зна о ланцу снабдевања којим ови прекурсори доспевају у илегалне лабораторије?

ЛЛ: Доста се тога зна из истрага и рутинског праћења, али се о томе мало говори. Што се тиче производње МДМА, амфетамина и метамфетамина у Европи, потребни прекурсори се производе локално од прекурсора.

Већина прекурсора се производи у Кини и Индији, а затим увози у Европу. Чини се да су пољске и бугарске криминалне мреже укључене у набавку ових и других хемикалија. Пољска дјелује као складиште, гдје холандски и белгијски криминалци долазе по те хемикалије. Они се затим прометују цестом преко Нјемачке.

Хемикалије кокаина могле би доћи из Кине и Индије, али би могле доћи и из легитимне хемијске индустрије у Европи. У Холандији су основане компаније за производњу легалних производа, али које служе и као параван за скретање ка недозвољеној производњи. Неки криминалци су очигледно вешти у преусмеравању хемикалија. Чини се да су у стању избјећи еуропско законодавство осмишљено да спријечи преусмјеравање хемикалија. Није тако лако купити заказану хемикалију и транспортовати је у илегалну лабораторију. Можда је у питању корупција.

ОПШИРНИJЕ НА: insightcrime.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:54