/ - PHOTO BY CDC ON UNSPLASH
04/09/2023 u 13:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nova varijanta koronavirusa izgleda mnogo drugačije od prethodnih

BA.2.86 varijanta, takođe poznata kao Pirola, privukla je veliku pažnju jer izgleda radikalno drugačije od svih drugih varijanti koronavirusa

Naučnici širom svijeta sprovode laboratorijske eksperimente kako bi shvatili visoko mutiranu BA.2.86 varijantu koronavirusa, piše CNN, a prenosi N1 Zagreb, prenosi Nova.rs.

Dvije grupe, jedna u Kini, a druga u Švedskoj, objavile su rezultate koji pokazuju da ova nova varijanta virusa nije „opasna zvijer“ koja bi mogla da izazvove probleme, već je više kao „papirni tigar“.

BA.2.86 varijanta, takođe poznata kao Pirola, privukla je veliku pažnju jer izgleda radikalno drugačije od svih drugih varijanti koronavirusa koje smo do sada vidjeli.

Ova nova varijanta ima više od 30 promjena u svom proteinu šiljka u poređenju sa najbližim „prethodnicima“, varijantom BA.2 i XBB.1.5, koja se nedavno počela širiti.

Iako se prvobitno brinulo da bi ova varijanta mogla predstavljati ozbiljnu prijetnju, kao što je omikron koji je u nekim državama, kao što su SAD, doveo do najvećeg broja hospitalizacija i infekcija tokom pandemije, ovi početni rezultati to ne potvrđuju.

CNN podsjeća da su istraživači brzo reagovali kada se BA.2.86 pojavio krajem jula i počeli istraživati novu varijantu.

Do sada se ova varijanta proširila u najmanje 11 zemalja, a Danska je prijavila najviše slučajeva. Stručnjaci pažljivo prate situaciju tamo.

U prvoj seriji eksperimenata, koristeći krv vakcinisanih miševa i vakcinisanih ljudi, kao i onih nedavno zaraženih, istraživači u Kini su utvrdili da BA.2.86 zaista izgleda drugačije u odnosu na naš imunološki sistem u poređenju sa prethodnim varijantama i može izbjeći dio našeg imuniteta.

U drugoj seriji eksperimenata, istraživači sa Švedskog univerziteta Karolinska su zaključili da antitela u uzorcima krvi starijih osoba nisu mogla efikasno zaustaviti BA.2.86, ali su uzorci krvi uzeti od donora prije samo nedelju dana bili mnogo efikasniji.

-Uopšteno govoreći, ne čini se da je ovo ni približno ekstremna situacija kao kada se pojavio omikron“, izjavio je istraživač Benjamin Murrell, dodajući da naša antitela nisu potpuno nemoćna protiv ove varijante. Iako ovi studijski rezultati imaju svoja ograničenja, stručnjaci su ohrabreni ovim ranim nalazima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jul 2024 03:11