Foto ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/12/2023 u 12:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova zapošljavanja u SAD-u u novembru nadmašila očekivanja

Neto zapošljavanje nadmašilo je očekivanja analitičara, koji su predviđali povećanje od 180 hiljada radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je s oktobarskih 3,9 odsto na 3,7 odsto, što je takođe pozitivno iznenadilo tržišta

Američki poslodavci otvorili su 199 hiljada radnih mjesta više nego što su ih ukinuli u novembru.

Neto zapošljavanje nadmašilo je očekivanja analitičara, koji su predviđali povećanje od 180 hiljada radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti pala je s oktobarskih 3,9 odsto na 3,7 odsto, što je takođe pozitivno iznenadilo tržišta, prenosi SEEbiz.

Analitičari su očekivali da će stopa nezaposlenosti ostati nepromijenjena. Trenutno je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bez posla oko 6,3 miliona ljudi, što je na nivou listopada i istorijsi nisko.

Američko Ministarstvo rada takođe je u današnjoj objavi malo revidiralo podatke za oktobar i septembar. Dok je neto zaposlenost ostala na 150 hiljada radnih mjesta u oktobru, procjena za septembar revidirana je s 297 hiljada na 262 hiljada. U ukupno dva mjeseca procjena neto novozaposlenih manja je, dakle, za 35 hiljada.

U posljednjih 12 mjeseci prosječno mjesečno neto novo zapošljavanje u SAD-u je 240 hiljada.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u već je 22 mjeseca zaredom niža od četiri odsto, što je u izjavi nakon objavljivanja izvještaja istakao i američki predsjednik Joe Biden, kojeg većina Amerikanaca u anketama krivi za visoku inflaciju koja je obilježila postkoronavirusni period, uprkos uglavnom povoljnim makroekonomskim podacima.

Podaci analitičara na Wall Streetu sve su uvjerljiviji da je moguće takozvano soft landing sa zaoštravanjem monetarne politike, odnosno scenario bez recesije. Međutim, podaci o zapošljavanju ponovo su toliko dobri da manje analitičara nego prošlog mjeseca očekuje da će Federalne rezerve početi da smanjuju kamatne stope već u martu.

Prosječna plata po satu za novembar je na mjesečnom nivou porasla 0,35 odsto, a na godišnjem nivou četiri odsto, što pojačava inflatorne pritiske.

U zdravstvu je u novembru otvoreno neto 77 hiljada novih radnih mjesta, u javnom sektoru 49 hiljada, a u ugostiteljstvu i turizmu 40 hiljada.

Prekid štrajka u automobilskom, industrijskom i filmskom sektoru već je u novembru pokazao rezultate. U novembru je u automobilskoj industriji neto dodato 30 hiljada novih radnih mjesta, au filmskom sektoru 17 hiljada

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:42