Protesti u Iranu / JESSICA CHASTAIN/TWITTER - JESSICA CHASTAIN/TWITTER
26/10/2022 u 19:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nove američke sankcije za zvaničnike Irana

Američke vlasti su finansijskim blokadama i kaznama udarili na 10 pripadnika rukovodstva Irana, nastavljajući niz mjera protiv Teherana, uvedenih zbog represije nad demonstrantima i ometanja pristupa internetu

Sjedinjene Američke Države su danas uvele nove sankcije pripadnicima obavještajne službe Irana, vođama Revolucionarne garde, nadzornicima zatvora i drugim licima, a u vezi sa smrću mlade Mahse Amini, koja je prije 40 dana preminula u pritvoru iranske policije za moral - što je izazvalo masovne proteste u ovoj teokratskoj islamskoj zemlji.

Američke vlasti su finansijskim blokadama i kaznama udarili na 10 pripadnika rukovodstva Irana, nastavljajući niz mjera protiv Teherana, uvedenih zbog represije nad demonstrantima i ometanja pristupa internetu, prenosi RTCG.

Na meti posljednjih sankcija su komandant obavještajnog odjeljenja moćne Revolucionarne garde, njegov zamjenik, nadzornici u nekoliko zatvorskih institucija kao i iranska kompanija koja filteriše sadržaj na društvenim mrežama.

Iranska moralna policija uhapsila je Mašu Amini 13. septembra u Teheranu, a zbog navodno suviše labavo zavezanog hidžaba - marame koju sve Iranke moraju nositi preko kose, u skladu sa veoma oštrim propisima o odijevanju u javnosti. Ona je kolabirala u policijskoj stanici i tri dana kasnije umrla.

Porodica Maše Amini smatra da je ona umrla od batina, dok vlasti to poriču. Svejedno, vijest o njenoj smrti izazvala je ogromne proteste u desetinama hiljada gradova na kojima žene prkose propisima o odijevanju - skidajući hidžab i sjekući svoju kosu. Vlada je odgovorila žestokim nasiljem, i smatra da je za proteste kriv strani faktor.

Prema podacima organizacija za ljudska prava, snage bezbjednosti su na protestima ubile više od 200 ljudi, uključujući djecu.

Uprkos naporima vlasti da uguše proteste, oni opstaju, predstavljajući najveći izazov Islamskoj Republici u posljednjih 12 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:40