Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
01/05/2023 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nove borbe u Sudanu uprkos primirju

Kartum, glavni grad, sa pet miliona stanovnika, je pod udarom "borbenih aviona" dok pucnjava i eksplozja odjekuju u više kvartova, navode očevici

Vazdušni napadi, pucnjava i eksplozije ponovo danas potresaju glavni grad Sudana Kartum, iako je dogovoreno primirje između suprotstavljenih strana, vojske i paravojne grupe, a humanitarna situacija u zemlji je, prema navodima Ujedinjenih nacija (UN), blizu "tačke pucanja".

Kartum, glavni grad, sa pet miliona stanovnika, je pod udarom "borbenih aviona" dok pucnjava i eksplozja odjekuju u više kvartova, navode očevici.

Milioni Sudanaca zarobljeni su u borbama između dva suparnička generala koje su izbile 15. aprila.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odlučio je da hitno u region pošalje svog predstavnika za humanitarna pitanja Martina Grifitsa, ocjenjujući da je razmjera i brzina kojom se odvijaju događaji u Sudanu bez presedana.

Grifits je rekao da je na putu i da hoće da razmotri kako UN može odmah da pruži pomoć stanovništvu. Grifits je rekao da je humanitarna situacija u zemlji stigla do "tačke pucanja". On je rekao da je zbog masovnog pljačkanja kancelarija i skladišta iscrpljen veći dio zaliha humanitarnih organizacija.

Šef vojske Abdel Fatah al Burhan i šef paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF) Mohamed Hamdan Daglo prihvatili su juče da produže za tri dana primirje koje je isticalo u ponoć, uz posredovanje SAD i Saudijske Arabije.

Međutim od početka sukoba više primirja je objavljeno i odmah su kršeni. Prema stručnjacima primirja uglavnom omogućuju uspostavljanje bezbjednosnih koridora za evakuaciju stranaca i nastavak pregovora, koji se odvijaju u inostranstvu.

Za sada dvojica generala odbijaju direktne pregovore.

Stanovnici glavnog grada kada ne bježe iz njega ostaju zabarikadirani u svojim domovima, nastojeći da prežive uprkos nestašicama hrane, vode i struje.

Država Kartum odobrila je državnim službenicima odmor do daljeg dok policija daje uveravanja da je raspoređena u gradu i sprečava pljačke. Većina bolnica ne radi a one koje još rade su u neodrživoj situaciji zato što im nedostaju zalihe ljekova i opreme.

Više zemalja evakiusalo je svoje državljane i druge strance.

Na diplomatskom frontu saudijski ministar spoljnih poslova Fajsal ben Farhan juče je primio izaslanika generala Burhana, šefa paravojne grupe.

Arapska liga sastaje se danas u Kairu da razmatra situaciju u Sudanu, a Ujedinjeni Arapski Emirati, saveznici generala Dagloa vođe paravojne RSF prema stručnjacima, objavili su da su pozvali šefa sudanske vojska da razgovaraju o budućnosti zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2023 14:45