/ - FOTO: EPA
02/02/2023 u 19:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi češki predsjednik poziva na neograničenu vojnu pomoć Ukrajini

Zapadni saveznici pružaju Ukrajini značajnu vojnu pomoć od početka invazije u februaru 2022. u punom obimu

Novoizabrani češki predsjednik Petr Pavel, bivši general NATO-a, rekao je u četvrtak da ne bi trebalo da postoje ograničenja za vojnu pomoć ratom razorenoj Ukrajini, pozivajući saveznike da pokažu više hrabrosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pavel, koji je predvodio vojni komitet NATO-a od 2015. do 2018. godine, pobijedio je na predsjedničkim izborima u Češkoj tokom vikenda i položiće zakletvu sljedećeg mjeseca.

U intervjuu za agenciju Frans pres (AFP), rekao je da bi Zapad trebalo da obezbijedi Ukrajini sve vrste oružja osim nuklearnog, dok se bori protiv ruske invazije.

- Kada je u pitanju konvencionalno oružje, zaista ne vidim razlog za bilo kakva ograničenja. Ukrajina ne može da se bori protiv ovakvog teškog protivnika bez oklopnih vozila, bespilotnih letilica, artiljerije i raketa većeg dometa, ali možda i supersoničnih letilica - dodao je on.

Zapadni saveznici pružaju Ukrajini značajnu vojnu pomoć od početka invazije u februaru 2022. u punom obimu.

Međutim, Pavel je rekao da je potrebno više hrabrosti jer "neke zemlje imaju pomalo rezervisan stav" u vezi sa isporukom modernog oružja.

- Ako zauzmemo jedan stav, to nam daje najbolje šanse za uspjeh. Trebalo bi da djelujemo jedinstveno po ovim pitanjima. Treba da obezbijedimo Ukrajini sva sredstva da joj pomognemo da potisne rusku vojsku - rekao je on.

Dan nakon izbora, Pavel je razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi ga uvjerio u podršku Češke.

On je takođe rekao da planira da posjeti Ukrajinu sa svojom slovačkom koleginicom Zuzanom Čaputovom na proljeće.

- Važno je pokazati stalnu podršku Ukrajini, istaći sve dobre stvari i volju da nastavimo našu inicijativu. Mislim da je to ono što Ukrajina treba da čuje - rekao je Pavel.

Češka Republika, članica EU i NATO-a od 10,5 miliona ljudi, do sada je pružila Ukrajini vojnu pomoć u vrijednosti od 217 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo odbrane AFP-u.

Pavel je takođe podržao nastojanja Ukrajine da se pridruži EU i NATO-u kada se rat završi.

- Ako NATO i EU doživljavamo kao zonu stabilnosti, saradnje, dobrih odnosa, onda bi trebalo da dozvolimo da se pridruži još jednoj velikoj evropskoj zemlji. Ne samo da zaslužuje da se pridruži, već ćemo i mi od toga imati koristi, kao i Rusija kada bude u stanju da ponovo uspostavi normalne odnose sa Zapadom - naveo je Pavel.

On je rekao da je članstvo Ukrajine u NATO-u samo "stvar političke volje".

- U smislu dogovora o vrijednostima, dugoročnim strateškim interesima, tehnološkoj interoperabilnosti između NATO-a i ukrajinske vojske, Ukrajina je već ispunila uslove - rekao je Pavel.

On je takođe primijetio da Ukrajina ima potrebno vojno znanje.

Uzimajući u obzir dugotrajni sukob i posljednju fazu rata, Ukrajina i njena vojska biće najiskusnija, najbolje pripremljena vojska u Evropi, rekao je Pavel.

Dodao je da se rat mora okončati povlačenjem Rusije iz Ukrajine, mirovnim pregovorima, rekonstrukcijom Ukrajine i istragom ratnih zločina.

- Moraćemo da vodimo Rusiju tamo, ne samo tako što ćemo nastaviti našu podršku Ukrajini, već i tako što ćemo biti veoma strogi u primjeni sankcija protiv Rusije. To je jedini način da Rusija shvati da je djelovala suprotno normama i da u civilizovanom svijetu 21. vijeka čak ni velika zemlja poput nje ne može da ignoriše standarde globalne zajednice - poručio je Pavel.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. U posljednjih mjesec zapadni saveznici su donijeli niz odluka kojima odobravaju značajnu vojnu pomoć toj zemlji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:09