Hamza Jusaf / - WIKIPEDIA/SCOTTISH GOVERNMENT
12/04/2023 u 23:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi premijer Škotske osporiće britanski veto na škotski zakon o promjeni pola

Zakon je u škotskom parlamentu usvojen u decembru, ali ga je blokirala britanska vlada tvrdeći da on može da podrije zakon o jednakosti koji važi na cijeloj teritoriji Veliki Britanije

Novi premijer Škotske Hamza Jusaf izjavio je danas da će nastaviti sa planom svoje prethodnice na funkciji da ospori odluku britanske vlade o blokadi zakona koji stanovnicima Škotske olakšava da u zvaničnim dokumentima promijene pol.

“Pravni izazov je sada naš jedini način da odbranimo našu parlamentarnu demokratiju od veta iz Vestministera. Ako ovo ne bude osporeno, šalje se signal da britanska vlada može da udari veto na svaki zakon koji joj se ne sviđa, ako joj tako dune“, rekao je Jusaf, prenose agencije.

Bivša škotska premijerka Nikola Sterdžon obećala je da će braniti sporni zakon, ali je to došlo u pitanje nakon što je ona iznenada podnijela ostavku, što je dovelo do ogorčene borbe za njenog nasljednika na čelu Škotske nacionalne partije. U bici je pobijedio Jusaf, bliski saveznik Nikole Sterdžon, a imao je dvoje rivala koji su se protivili zakonu o promjeni pola.

Zakon je u škotskom parlamentu usvojen u decembru, ali ga je blokirala britanska vlada tvrdeći da on može da podrije zakon o jednakosti koji važi na cijeloj teritoriji Veliki Britanije.

Jusaf nije hteio da kaže da li će pitanje veta pred sud, a rekao je da razmatra da najprije dobije pravni savjet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2023 23:58