Вол стрит
02/11/2021 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нови рекорди берзанских индекса

Улагачи ће пажљиво пратити поруке у вези кључних каматних стопа и инфлациjе. Већина аналитичара сматра да ће Фед почети повећавати камате у другоj половини наредне године и да би их могао повећати у два наврата

На Вол стриту су у понедjељак берзански индекси достигли нове наjвише нивое у историjи, што се захваљуjе бољим него што се очекивало пословним резултатима компаниjа.

Dow Jones оjачао jе 94 бода или 0,26 одсто, на 35.913 бодова, док jе S&P 500 порастао 0,18 одсто, на 4.613 поена, а Насдаq индекс 0,63 одсто, на 15.595 бодова.

S&P 500 порастао jе у 12 од посљедњих 14 трговинских дана jер су квартални пословни резултати компаниjа бољи него што се очекивало, преноси Хина.

Досад jе више од половине компаниjа из састава S&P 500 индекса обjавило резултате, при чему их jе око 82 одсто остварило веће зараде него што се процjењивало.

Стога сада аналитичари у анкети Ројтерса процjењуjу да су зараде компаниjа и банака из система S&P 500 индекса у трећем кварталу порасле 39 одсто у односу на исти период прошле године, док су почетком октобра очекивали раст од 29,4 одсто.

Компаниjе, додуше, упозораваjу на поремећаjе у набавци и раст трошкова пословања због инфлациjе и недостатка радника, међутим засад су успjеле задржати профитне марже пребацуjући раст трошкова на потрошаче.

„Наставља се позитивно расположење у вези зарада, премда су неке велике компаниjе подбациле у односу на очекивања", казала jе главна аналитичарка у фирми Invesco Кристина Хоопер.

Међу наjвећим добитницима био jе енергетски сектор, с просjечним растом од 1,6 одсто, што се захваљуjе расту циjена нафте.

У фокусу улагача биће ове седмице редовна дводневна сjедница званичника америчке централне банке, Федералних резерви (Фед) коjа почиње данас, а сjутра ће бити обjављено саопштење.

Очекуjе се да ће челници Феда одобрити план смањења програма куповине обвезница, вриjедног 120 милиjарди долара мjесечно, коjи jе подржавао ликвидност, а тиме и раст тржишта капитала од почетка пандемиjе корона вируса.

Улагачи ће пажљиво пратити поруке у вези кључних каматних стопа и инфлациjе. Већина аналитичара сматра да ће Фед почети повећавати камате у другоj половини наредне године и да би их могао повећати у два наврата.

Остаjе за видjети како ће тржиште реаговати на поруке Феда, с обзиром на то да jе лабава монетарна политика знатно доприниjела расту S&P 500 индекса од почетка године за 22,8 одсто.

И на европским берзама су циjене дионица порасле. Лондонски FTSE индекс оjачао jе 0,71 одсто, на 7.288 бодова, док jе франкфуртски DAX порастао 0,75 одсто, на 15.806 поена, а париски CAC 0,92 одсто, на 6.893 бода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:28