/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
30/05/2022 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови састанак лидера ЕУ: Хоће ли доћи до договора око шестог пакета санкција Москви?

Током два дана, челници 27-чланог блока треба да разговарају о томе како најбоље помоћи Украјини четири мјесеца након инвазије Русије

Лидери Европске уније састат ће се данас како би пружили сталну подршку Украјини, међутим разговори ће бити засјењени њиховим неуспјехом да се договоре о новом пакету санкција Москви, преноси Avaz.ba.

Током два дана, челници 27-чланог блока треба да разговарају о томе како најбоље помоћи Украјини четири мјесеца након инвазије Русије и како се носити с посљедицама сукоба: високим цијенама енергије, предстојећом несташицом хране и одбрамбеним потребама ЕУ.

Политичка подршка за пакет ЕУ зајмова

Али нацрт закључака састанка, показао је да, иако ће ЕУ бити великодушна са вербалном подршком влади у Кијеву, неће бити много нових одлука о било којој од главних тема.

- Након напада на Украјину, видјели смо шта се може догодити када Европа буде уједињена. С обзиром на сутрашњи самит, надајмо се да ће се овако наставити. Али већ почиње да се урушава и руши - рекао је јуче њемачки министар економије Роберт Хабек.

Најопипљивија ће бити политичка подршка лидера за пакет ЕУ зајмова од девет милијарди еура, са компонентом малих грантова за покривање дијела камата, тако да Украјина може одржати своју владу и исплатити плате око два мјесеца.

Али и ту ће одлука бити донесена тек накнадно, након што Европска комисија да приједлог како прикупити новац.

Упркос напорима од почетка маја, владе ЕУ не могу да се договоре око шестог пакета санкција Москви јер један од елемената - ембарго на куповину руске нафте - није прихватљив за Мађарску и представља велики проблем за Словачку и Чешку.

Стварање међународног фонда за обнову Украјине

Нацрт закључака самита показао је да ће лидери ЕУ подржати стварање међународног фонда за обнову Украјине након рата, без детаља, и да желе да размотре могућност конфискације замрзнуте руске имовине у ту сврху.

Али пажљиво формулисање је намјерно јер је питање правно тешко, рекли су званичници.

Лидери ће се обавезати да ће убрзати рад на помоћи Украјини да премјести своје жито из земље свјетским купцима путем жељезнице и камиона, јер руска морнарица блокира уобичајене поморске руте и да ће подузети кораке да брзо постане неовисна од руске енергије.

Нацрт је показао да су лидери спремни да истраже начине за обуздавање растућих цијена енергије, укључујући изводљивост увођења привремених ограничења цијена, да смање бирократију око увођења обновљивих извора енергије и улажу у повезивање националних енергетских мрежа преко граница како би боље помогли једни другима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:07