Демонстрације, Нови Зеланд / - фото: ПРИНТСКРИН
13/02/2022 u 09:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нови Зеланд: Циклон Дови није поколебао демонстранте против ковид рестрикција

Замјеник премијера Грант Робертсон рекао је на телевизији да сваки Новозеланђанин има права на мирне протесте, али је оцијенио да су ове демонстрације отишле много даље од тога

Циклон Дови који је данас довео до прекида струје, клизишта и бројних евакуација широм Новог Зеланда није обесхрабрио демонстранте против вакцина који шест дана кампују испред парламента у Велингтону.

Стотине демонстраната инспирисани канадским конвојима возача камиона против здравствених мјера играли су у блату уз музику која је требало да их отјера.

Чак ни понуда за преговоре британског пјевача Џејмса Бланта није успјела да оконча ћорсокак у коме су се нашле власти у Велингтону.

Замјеник премијера Грант Робертсон рекао је на телевизији да сваки Новозеланђанин има права на мирне протесте, али је оцијенио да су ове демонстрације отишле много даље од тога.

- Сматрам да је реторика ових демонстрација јако забрињавајућа... има нешто тужно, постоји елемент теорије завјере у коју су људи дозволили да се увуку - рекао је он.

По угледу на канадске возаче камиона који паралишу главни град Канаде Отаву, новозеландски демонстрати противе се драстичним антиковид мјерама које је влада увела и траже окончање обавезне вакцинације за особе које раде у одређеним секторима као што је здравство.

Њихова одлучност је изгледа појачана послије интервенције полиције у четвртак када је ухапшено 122 људи.

Од тада је полиција престала да хапси и власти су покушале да обесхрабре демонстранте активирањем аутоматских прскалица за воду. Чак и прије него што је стигао циклон Дови травњаци испред Парламента претворени су у блатњаву површину.

Шеф полиције рекао је да полиција наставља да испитује опције за рјешење проблема док предсједнк Парламента Тревор Малард пушта преко разгласа музику као што је "Макарена" и поруке владе демонстрантима. Демонстранти узвраћају пуштањем сопствене омиљене музике.

Вјетрови су достигли јачину од 130 километара на час у Велингтону и другим дјеловима архипелага, а полиција је позвала становништво да избјегава свако кретање које није неопходно. Бројни путеви су блокирани због клизишта, а сјеверно од Велингтона куће су евакуисане.

У више области пријављени су кварови струје и ватрогасци су интервенисали због дрвећа које је пало на куће и електричне воодове, кровови су однети и више подручја је поплављено.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 04:56