/ - PHOTO BY TIM HüFNER ON UNSPLASH
09/06/2022 u 11:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Новинар бјелоруског сервиса РСЕ осуђен на шест година затвора

Оптужбе против Кузњечика остале су непознате до краја маја ове године, због судске наредбе о забрани коментарисања случаја

 Новинар бјелоруског сервиса Радија Слободна Европа (РСЕ), Андреј Кузњечик, осуђен је на шест година затвора под строгим обезбјеђењем, под оптужбом да је учествовао у стварању или био дио екстремистичке организације, јавља МИНА.

Кузњечик, 43-годишњи отац двоје дјеце, први пут је ухапшен 25. новембра 2021. године док је возио бицикл у близини своје куц́е у Минску, и од тада је у притвору.

Након што је издржао двије узастопне административне казне од десет дана за "хулиганизам", бјелоруске власти су 23. децембра 2021. године покренуле кривични поступак по неодређеним оптужбама против њега.

Поступак је покренут на дан када је Министарство унутрашњих послова додало Бјелоруску службу РСЕ у свој регистар екстремистичких организација.

Оптужбе против Кузњечика остале су непознате до краја маја ове године, због судске наредбе о забрани коментарисања случаја.

Према ријечима чланова његове породице, регионалном суду у Могиљову требало је свега неколико сати за вођење овог случаја 8. јуна, прије него што је у пресуди изрекао шестогодишњу казну затвора за новинара.

Предсједник и извршни директор РСЕ Джејми Флај рекао је да је новинар куће коју води "осуђен по смијешним оптужбама на суђењу иза затворених врата, које је завршено за неколико сати".

-Индикативно је да су се оптужбе против њега појавиле тек крајем маја, више од шест мјесеци након што је први пут ухапшен. Захтијевамо Андрејево моментално ослобађање- истакао је Флај, преноси РСЕ.

Кузњечик је један од тројице новинара РСЕ који су тренутно затворени у Белорусији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:14