/ -Фото: Интернет
30/08/2021 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Новинарка ушла у историју: Храбра Бехешта уживо интервјуисала талибанског вођу

Интервју је био мучан, али то сам урадила за Авганистанке, каже 24. годишња новинарка

Почетком мјесеца, 24- годишња новинарка Бехешта Аргханд уписала се у историјске књиге Авганистана, пошто је уживо интервјуисала талибанског званичника .

Аргханд је водитељка авганистанске мреже ТОЛО, а њен разговор са талибаном је обишао свијет.

Два дана касније, Аргханд је поново погазила црвене линије. Интервјуисала је Малалу Јусафзаи, пакистанску активисткињу која је преживјела талибански покушај убиства.

Из ТОЛО-а су навели да је то први пут да је Јусафзаи интервјуисана на некој авганистанској телевизији.

Убрзо потом, Аргханд је одлучила да напусти Авганистан, позивајући се на опасности са којима се многи новинари и обични Авганистанци суочавају.

У интервјуу за Си Ен Ен бизнис, описала је како су јој изгледале последње двије седмице.

- Напустила сам земљу јер се, као и милиони других, бојим талибана. Готово сви наши познати новинари и репортери су отишли. Радимо као суманути и покушавамо да нађемо нове људе. Имамо двоструки изазов јер покушавамо да пошаљемо људе ван земље и истовремено радимо наш посао - рекао је он.

Бехешта је одлучила да постане новинар у средњој школи. Четири године је студирала новинарство на Универзитету у Kабулу. Радила је у неколико новинских агенција и на радијским станицама прије него што је почетком године прешла на ТОЛО Њуз.

- Радила сам ту један мјесец и 20 дана прије него што су се талибани појавили - рекла је она.

Њен интервју са талибанским званичником урађен 17. августа је заправо први пут у историји Авганистана да се талибански представник појави уживо у ТВ студију и сједне преко пута водитељке.

Аргханд каже да јој је интервју био мучан, али да је то урадила за Авганистанке.

- Рекла сам себи "Од неког мора да крене". Ако останемо у кућама и не одлазимо на посао, они ће рећи да жене не желе да раде. Због тога сам себи рекла "Почни да радиш". И рекла сам талибану да ми жене желимо своја права, да желимо да радимо, да желимо, да морамо, да будемо дио друштва. То је наше право. Ако талибани ураде оно што су рекли, шта су обећали, и ситуација се побољша и ја будем сигурна да ћу бити безбједна, вратићу се у моју земљу и радићу за моју земљу и за мој народ- поручила је Бехешта. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:10