лабораторија, илустрација / - фото: UNSPLASH
28/07/2021 u 22:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

О пориjеклу вируса СЗО да испита и лабораториjу у САД-у

СЗО треба да се повинуjе jавном мњењу и темељно истражи Форт Детрик и више од 200 америчких прекоморских биолошких лабораториjа, наводи се у коментару

Више од 15 милиона корисника у Кини потписало jе онлаjн петициjу коjу jе покренуо кинески Глобал таjмс и коjом се од Свjетске здравствене организациjе (СЗО) захтиjева да као могући извор корона вируса истражи лабораториjу Форт Детрик у САД, преноси данас Кинеска медиjска група (ЦМГ).

Наводећи да jе, док СЗО планира да спроведе сљедећу фазу тражења извора корона вируса и не искључуjе могућност "цурења из лабораториjе", позива из међународне заjеднице за истраживање лабораториjе Форт Детрик у САД све више ЦМГ додаjе да jе оправдан снажан захтjев међународне заjеднице да истражи лабораториjу "познату као наjмрачниjи експериментални центар владе САД".

СЗО треба да се повинуjе jавном мњењу и темељно истражи Форт Детрик и више од 200 америчких прекоморских биолошких лабораториjа, наводи се у коментару.

ЦМГ пише да су се, према извjештаjу ЦБС-а, у августу 2019. у Мериленду поjавили случаjеви плућних болести, коjи су тада повезани са употребом е-цигарета. Након тога, додаjе се, Медицински институт за инфективне болести америчке воjске у Форт Детрику jе нагло затворен, а америчка влада, иако суочена са сумњама, одбила jе да обjави више информациjа наводећи као разлог "националну безбjедност".

СЗО jе у заjедничком истраживачком извjештаjу обjављеном краjем марта закључила да jе "краjње невjероватно" да jе вирус исцурио из кинеске лабораториjе, подсjећа ЦМГ и додаjе да би, пошто се могућност "цурења из лабораториjе" jош не искључуjе, сумњиви Форт Детрик требало да буде први предмет истраге.

То jе потреба за научним истраживањем и гласом људи широм свиjета. САД би требало да заузму транспарентан и одговоран став што jе приjе могуће и позову СЗО да оде у САД ради спроводjења истраживања извора, посебно истраге у лабораториjи Форт Детрик, истиче се у кломентару уз оптужбе САД за политичку манипулациjу пориjекла Ковида-19 како би се за епидемиjу окривила Кина.

Пандемиjу Ковид-19 могуће jе превазићи само сарадњом читавог човjечанства. САД би требало да престану да се играjу политичких трикова по питању порекла вируса. СЗО треба да се повинуjе jавном мњењу, темељно истражи Форт Детрик и више од 200 америчких прекоморских биолошких лабораториjа, темељно истражи извор америчке епидемиjе, пронађе одговор и врати истину свиjету, закључила jе Кинеска медиjска група.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:57