/ - JEVGENIJ PRIGOžIN. PRINTSCREEN
25/06/2023 u 09:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Obavještajci znali da Prigožin planira pobunu

Šef paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin, koji je pokrenuo pobunu i pokret trupa ka Moskvi, zaustavio je napredovanje i naredio povratak u baze poslije razgovora sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom

Noć je u Rusiji bila mirna, nakon što su u subotu veče ruske vojne snage i državni vrh postigli dogovor da paravojska Vagner prekine pobunu u državi.

Šef paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin, koji je pokrenuo pobunu i pokret trupa ka Moskvi, zaustavio je napredovanje i naredio povratak u baze poslije razgovora sa predsjednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Kremlj saopštava da Prigožin odlazi u Bjelorusiju i da borci "Vagnera" neće biti krivično gonjeni.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pobuna u Rusiji "razotkrila potpuni haos u toj zemlji".

Planira pobunu od sredine juna

Američki Vašington post se poziva na obavještajne izvore u toj zemlji - insistirajući da su američki obavještajci još od sredine juna znali da Jevgenij Prigožin planira pobunu u Rusiji, prenio je Kijev Independent.

Iz američkih diplomatskih krugova tokom subote i sukoba u Rusiji uglavnom su slate poruke koje su se ticale neutralnog stava prema sukobljenim ruskim stranama.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke formacije Vagner, optužio je juče rusku vojsku za „uništenje“ njegovih boraca i obećao da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela krivični postupak protiv njega – zbog poziva na oružanu pobunu.

Šef Vagnera je objavio da njegove trupe kontrolišu Rostov na Donu i vojne objekte u Voronježu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je postupak lidera grupe Vagner Jevgenija Prigožina „izdajom“ i „udarcem nožem u leđa“. Zatim su jedinice Vagnera krenule ka Moskvi.

Kada su stigle na 200 kilometara od Moskve, pojavila se vijest da je Prigožin prihvatio predlog predsjednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da zaustavi konvoj i deeskalira situaciju.

Šef Vagnera je kasnije to potvrdio, rekavši da nije želio prolivanje ruske krvi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 13:09