/ - PHOTO BY KENNY ELIASON ON UNSPLASH
26/09/2023 u 08:56 h
DAN portaDAN porta
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obavljena druga transplantacija genetski modificiranog svinjskog srca čovjeku

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je hitno odobrenje za operaciju, baš kao u Benetovom slučaju prošle godine

Lavrence Fauket je postao druga osoba na svijetu kojoj je uspješno transplantovano genetički modificirano srce svinje.

Nakon što mu je dijagnostifikovana posljednja faza bolesti srca, Faukete nije ispunjavao uslove za tradicionalnu transplantaciju ljudskog srca, prenosi Klix. Veteran američke mornarice je ostao bez opcija, ali tračak nade se pojavio zahvaljujući Medicinskom fakultetu pri Univerzitetu Marijland (UMSOM), koji je već jednom obavio proceduru transplantacije svinjskog srca čovjeku.

Naime, isti tim hirurga, vodećih imena u ksenotransplantaciji srca, izveo je svoju prvu takvu operaciju na Davidu Bennetu 2022. godine, koji je postao prva osoba koja je dobila srce genetski modificirane svinje.

- Još jednom smo umirućem pacijentu pružili priliku za duži život, a istovremeno smo mu zahvalni na hrabrosti i spremnosti da pomogne u unapređenju našeg znanja u ovom području. Nadamo se da će on ubrzo otići kući i uživati u vremenu sa suprugom i ostatkom svoje porodice- rekao je Bartlej P. Grifit, koji je hirurški transplantirao prvo i drugo svinjsko srce ljudskom pacijentu.

Pacijent, otac dvoje djece, dobro se oporavlja i diše samostalno.

- Moja jedina stvarna nada je bilo svinjsko srce, ksenotransplantacija. Dr. Grifit i njegov cijeli tim bili su nevjerovatni, no niko ne zna šta će se dogoditi u narednom periodu. Bar imam nadu i šansu- kazao je on.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je hitno odobrenje za operaciju, baš kao u Benetovom slučaju prošle godine. Riječ je o dozvoli koja se izdaje kada eksperimentalni medicinski proizvod, u ovom slučaju genetski modificirano svinjsko srce, postane jedina dostupna opcija za pacijenta koji se suočava s ozbiljnim ili po život opasnim zdravstvenim stanjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 15:32