/ - IBRAHIM-BORAN-3IJHGGTSDI8-UNSPLASH
11/02/2022 u 10:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обновиће грађевинске и продајне активности

Он је на интерном састанку обећао да ће ове године завршити 50 одсто унапријед продатих зграда

Кинески Евергранде мораће да измири свој дуг тако што ц́е, умјесто јефтине распродаје имовине, у потпуности обновити грађевинске и продајне активности, саопштио је предсједник управног одбора те компаније, Hui Ka Yan.

Он је на интерном састанку обећао да ће ове године завршити 50 одсто унапријед продатих зграда.

Hui је саопштио запосленима да је план компаније Евергранде да у потпуности обнови грађевинске радове широм Кине, почевши од овог мјесеца, са циљем да у овој години испоручи 600 хиљада станова, наводи анонимни извор упућен у ситуацију.

Hui је навео да тренутно на депонованим рачунима за плаћање изградње има око 50 милијарди јуана (CNY), односно 7,9 милијарди долара, средстава прије продаје, и укупно 170 милијарди CNY односно 26,71 милијарда долара готовине, која тек треба да се прикупи од продаје, као и средства од продаје у току изградње.

- Овдје није ријеч о томе да ли је старија кокошка или јаје. Ми прво морамо да завршимо радове, потом да обновимо пословне активности, па тек онда да почнемо са отплатом дуга- рекао је Hui.

Компанија Евергранде је прошле године забиљежила уговорену продају вриједну 443 милијарде CNY, односно 69,62 милијарде USD, што је 39 одсто мање у односу на 2020.

Евергранде, који је својевремено био најуспјешнији кинески грађевинар, нагомилао је дуг од преко 300 милијарди долара, а његови проблеми са ликвидношћу пољуљали су цио сектор некретнина у Кини, што се одразило и на друга тржишта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 07:07