foto: Ilustracija Unsplash / - FOTO: ILUSTRACIJA UNSPLASH
26/05/2022 u 17:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обољели од рака траже милионску одштету од нуклеарке Фукушима

То је прва групна тужба коју је поднио неко из Фукушиме због здравствених проблема који су наводно повезани са катастрофом, навели су њихови адвокати

У Токију су почела саслушања у оквиру предмета исплате око пет милиона долара одштете људима који су након катастрофе у нуклеарној електрани у Фукушими добили рак штитне жлијезде.

Шест особа које су 2011. године у вријеме нуклеарне катастрофе била дјеца тужили су власника нуклеарке Токио електрик паувер компани холдингс (ТЕПЦО) тврдећи да је радијација из електране узрок њихове болести. Од њих траже 616 милиона јена (4,9 милиона долара) одштете.

То је прва групна тужба коју је поднио неко из Фукушиме због здравствених проблема који су наводно повезани са катастрофом, навели су њихови адвокати.

У Јапану су 11. марта 2011. земљотрес магнитуде девет и цунами изазвали нуклеарну катастрофу и разорили обалу североистока земље.

У земљотресу и цунамију страдало је 18.430 људи, али су пронађена тијела 15.897 жртава. Више од 160.000 људи било је приморано да напусти своје домове. Системи за хлађење уништени су у нуклеарној централи Фукушима на сјевероисточној обали Јапана и радиоактивни материјал је исцурио. Сматра се да је због тешких услова евакуације и животних услова произашлих из природне катастрофе и нуклеарне несреће умрло још 3.700 људи.

Из ТЕПЦО су на суду навели да оштећени нису били изложени довољно јаком зрачењу које би могло да изазове рак, наводећи тестове 1.080 дјеце из три града око електране који су показали да око 55 одсто није било изложено и да нико није примио више од 50 милисиверта, што је годишњи лимит за озраченост радника у нуклеарки.

Након нуклеарне катастрофе у нуклеарној електрани у Чернобиљу, Украјина 1986. године, уочен је пораст дјеце обољеле од рака штитне жлијезде.

Влада префектуре Фукушима тестирала је 380.000 становника старости 18 или млађих у вријеме несреће на рак штитне жлијезде. Код око 300 је дијагностикован рак или се сумња на рак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:40