Podmornica Titan
06/07/2023 u 20:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OceanGate, vlasnik Titana, obustavlja sve istraživačke i komercijalne operacije

Implozija podmornice je podstakla pitanja o bezbjednosnim procedurama OceanGate, a na površinu su izašle i mnoge nepravilnosti u vezi sa Titanom

Kompanija OceanGate, u čijem vlasništvu je bila podmornica Titan koja je implodirala prošlog mjeseca na svom putu ka olupini broda Titanik, saopštila je da obustavlja sve istraživačke i komercijalne operacije posle smrti svih pet putnika, uključujući i izvršnog direktora firme Stoktona Raša.

- OceanGate obustavlja sve istraživačke i komercijalne operacije, objavljeno je na veb sajtu kompanije, a prenosi Dejli mejl, javlja N1.

Nije poznato kada je OceanGate objavio ovo, niti šta će biti sa onima koji su već platili kartu od 250.000 dolara za buduće ekspedicije.

Do prošle sedmice OceanGate je reklamirao putovanja do Titanika, uprkos tragediji u kojoj su život izgubili britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski milioner Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, francuski istraživač Pol-Anri Naržole i Raš.

Implozija podmornice je podstakla pitanja o bezbjednosnim procedurama OceanGate, a na površinu su izašle i mnoge nepravilnosti u vezi sa Titanom.

Sam Stokton Raš nije se mnogo obazirao na primjedbe, smatrajući da su priče o bezbjednosti pretjerane i da koče inovativnost.

Javili su se i putnici sa ranijih misija podmornice koji su pričali o nedaćama koje su imali tokom svojih putovanja.

BBC je u dokumentarcu iz 2022. prikazao snimak sa prethodne misije Titana, kada je njegov pilot izgubio kontrolu nad podmornicom, koja je počela da se vrti u krug. Putnici su, kako su rekli posle misije, bili prestravljeni, ali su naposletku, ipak uspjeli da stignu do olupine Titanika. Rekli su i da im je Raš, dok su bili zaglavljeni na dnu Atlantika, savjetovao da malo dremnu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 01:12