Вирус корона / - РТС
04/01/2022 u 17:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од четврте дозе број антитијела пет пута већи

У Израелу је од почетка пандемије од посљедица Ковида-19 преминуло 8.247. људи

Премијер Израела Нафтали Бенет изјавио је данас да четврта доза вакцине против Ковида-19, недјељу дана након што је примљена, пет пута повећава број антитијела, позивајући се на прелиминарне резултате израелске студије.

"Недјељу дана послије четврте дозе знамо поузданије да је она безбједна", рекао је Бенет у Медицинском центру Шеба који даје другу бустер дозу својим запосленима у вријеме када се нови сој корона вируса омикрон брзо шири у Израелу.

Он је навео да је сада познато, недјељу дана након што је почело давање четврте дозе вакцине, да је ниво антитијела, код оних који су је примили, петоструко повећан.

"То по свој прилици значи значајно повећање против инфекције, хоспитлизације и (озбиљних) симптома", додао је израелски лидер, пренијеле су агенције, јављају медији.

Израел има водећу улогу у изучавању ефеката вакцина против Ковида-19, јер је најбрже у свијету понудио двије дозе имунизације широкој популацији прије годину дана и једна од првих земаља која је дала трећу дозу, као бустер, наводи Ројтерс.

Она сада даје четврту дозу вакцине Фајзер/Бионтек старијима од 60 година, здравственим радницима и имунокомпромитованим пацијентима.

Данас је шездесетогодишњи генерални директор министрства здравља Израела Нахман Аш примио четврту дозу вакцине.

"Ово је веома заразан сој, као што видимо. Обољевање расте сваког дана. Најбољи одговор је вакцина", рекао је Аш.

У Израелу је данас потврђено готово 11.000 нових случајева заразе за посљедња 24 сата, 4.000 више него дан раније, чиме се та земља приближава рекордном броју од 11.333 новозаражених од почетка пандемије колико их је било 2. септембра.

Број који показује колико људи у просјеку може да зарази један носилац вируса попео се на 1,91, а број активних случајева на 46.455.

Тај број је био око 8.000 прије двије недјеље.

У озбиљном стању је тренутно 117 пацијента, што је за разлику од наглог скока број заражених много умјеренији пораст.

У Израелу је од почетка пандемије од посљедица Ковида-19 преминуло 8.247. људи.

Готово 6.600.000 људи је примило најмање једну дозу вакцине, а готово шест милиона двије, док је бустер дозом вакцинисано више од 4,2 милиона људи, од укупно 9,4 милиона становника Израел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:15