РАТ У ЈЕМЕНУ / - ФОТО: ЕПА
16/03/2022 u 22:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од почетка рата у Јемену живот изгубило 10.000 дјеце, милиони људи хитно требају храну

Гутереш је напоменуо је да рат у овој држави траје седам година те је оцијенио да је јавност у већем дијелу свијета занемарила овај конфликт. Дешавају се убијања, деструкција, терор, подјеле, расељавање и глад.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је изјавио да је од почетка рата у Јемену више од 10.000 дјеце изгубило живот.

Напоменуо је да рат у овој држави траје седам година те је оцијенио да је јавност у већем дијелу свијета занемарила овај конфликт. Дешавају се убијања, деструкција, терор, подјеле, расељавање и глад.

- Екстремна глад је погодила милионе људи - указао је Гутереш и додао да је на дјелу трагедија, преноси Кикс.ба.

Широм Јемена је 2,2 милиона дјеце акутно потхрањено. УН је данас примио 1,3 милијарде долара помоћи овој држави, што је знатно ниже од планираних 4,27 милијарди. Агресија Русије на Украјину је додатно допринијела да фокус на рат у Јемену буде мањи.

УН има велике потешкоће у финансирању програма помоћи. Специјална изасланица УН-ове агенције за избјеглице (УНХЦР), глумица Ангелина Џоли је прошле седмице посјетила Јемен како би указала на катастрофу која се дешава у овој земљи. За више од 17 милиона људи је хитно потребна храна, преноси лист Даилy Сабах.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:24