/ - SHUTTERSTOCK
14/10/2022 u 21:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od ponedeljka počinje velika NATO vježba

Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije, koja je domaćin vježbe

Vazduhoplovne snage iz cijelog NATO-a će od ponedjeljka vježbati sposobnosti nuklearnog odvraćanja, uključujući desetine aviona iznad sjeverozapadne Evrope. Vježba, koja traje do 30. oktobra, je rutinska obuka koja se ponavlja i nije povezana ni sa kakvim aktuelnim svjetskim događajima.

U vježbi „Steadfast Noon“ učestvuje 14 zemalja i do 60 aviona različitih tipova, uključujući borbene avione četvrte i pete generacije, kao i osmatračke i tankere. Kao i prethodnih godina, učestvovaće američki bombarderi velikog dometa B-52; ove godine će letjeti iz vazduhoplovne baze Minot u Sjevernoj Dakoti.

Trenažni letovi će se odvijati iznad Belgije, koja je domaćin vježbe, kao i iznad Sjevernog mora i Ujedinjenog Kraljevstva. Ne koristi se živo oružje.

Svake godine domaćin „Steadfast Noon“ je drugi NATO saveznik.

- Ova vježba pomaže da se osigura da nuklearno sredstvo odvraćanja Alijanse ostane bezbjedno i efikasno- rekla je portparolka NATO Oana Lungesku.

Novi strateški koncept NATO-a, koji su lideri saveznika usvojili na samitu u Madridu u junu, jasno pokazuje da je „osnovna svrha NATO-ovih nuklearnih sposobnosti očuvanje mira, sprječavanje prinude i odvraćanje agresije“. U njemu se naglašava da će „sve dok postoji nuklearno oružje, NATO ostati nuklearni savez. Cilj NATO-a je bezbjedniji svijet za sve; nastojimo da stvorimo bezbjednosno okruženje za svijet bez nuklearnog oružja.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:37