Ilustracija / - EPA
25/03/2024 u 07:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odesa bez struje, u toku bitka za Časov Jar

Ruske snage pokušavaju da napreduju u pravcu Časovog jara u Donjeckoj oblasti.

Rusi su pokrenuli ofanzivnu operaciju u pravcu Bahmuta u novembru 2023. Sa ciljem da se vrati teritorija koju su Ukrajinci oslobodili tokom ljetnje kontraofanzive i zauzme Časovoj Jar.

Ruske snage pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu u pravcu Bogdanovka, Ivanovskoe i Andrejevke.

"Odesa bez struje"

Rusija je dronovima i projektilima iz pravca Crnog mora dejstvovala tokom noći na ukrajinsku luku Odesu, javljaju ukrajinski mediji.

Veći dio grada ostao je bez napajanja struje, a za otklanjanje štete na elektroenergetskoj mreži biće potrebno nekoliko dana.

"Tokom napada na Krim pogođeni desantni brodovi ‘Azov‘ i ‘Jamal"

Ukrajinska vojska je saopštila da je tokom napada na Krim pogodila dva velika ruska desantna broda, centar za komunikaciju i drugu infrastrukturu koju koristi ruska mornarica u Crnom moru, dok Moskva tvrdi da je napad odbijen.

"Odbrambene snage Ukrajine uspješno su pogodile velike desantne brodove ‘Azov‘ i ‘Jamal‘, centar veze i nekoliko infrastrukturnih objekata ruske Crnomorske flote na Krimu“, saopštila je ukrajinska vojska.

Rusija je pokrenula veliki raketne i napade dronovima širom Ukrajine, gađajući ključnu infrastrukturu, zbog čega su mnogi gradovi djelimično ostali bez struje i grejanja.

Veći broj energetskih objekata na zapadu Ukrajine oštećen je tokom ruskih napada prethodnih dana kada je oštećena i najveća hidroelektrana u Ukrajini – Dnjepar. U jučerašnjem napadu uništena je i termoelektrana u drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkovu, zbog čega se Ukrajina suočava sa izazovnom energetskom situacijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:59