/ - FOTO: UNSPLASH ilustracija
06/08/2023 u 22:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odobren prvi lijek za postporođajnu depresiju

PPD je velika depresivna epizoda koja se obično javlja nakon porođaja, ali može početi i u kasnijim fazama trudnoće

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je „zurzuvae“, prvi lijek za liječenje postporođajne depresije, stanja za koje podaci pokazuju da pogađa jednu od sedam žena u SAD, prenosi „USA today“.

Stručnjaci navode da bi zuranolon, pod brendom „zurzuvae“, mogao da promijeni pravac u liječenju postporođajne depresije (PPD) i drugih depresivnih poremećaja nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je 14-dnevna pilula počela da ublažava simptome za nekoliko dana, prenosi Avaz.

- Postporođajna depresija je ozbiljna i potencijalno opasna po život, stanje u kojem žene doživljavaju tugu, krivicu, bezvrijednost, a u težim slučajevima, opterećene su mislima da će povrijediti sebe ili svoje dijete. Pošto postporođajna depresija može poremetiti vezu majke i djeteta, ona takođe može da ima posljedice po fizički i emocionalni razvoj djeteta - rekla je direktorica Odjeljenja za psihijatriju u Centru za procjenu i istraživanje lijekova FDA Tifani Farkione.

PPD je velika depresivna epizoda koja se obično javlja nakon porođaja, ali može početi i u kasnijim fazama trudnoće.

Zuranolon je neuroaktivni antidepresiv na bazi steroida. Neuroaktivni steroidi su molekuli koji se prirodno javljaju u tijelu i važni za upravljanje stresom u mozgu, rekla je dr. Kristina Deligijanidis, profesorica na Institutu za nauku o ponašanju na Institutu za medicinska istraživanja Feinstein u Njujorku.

Istraživači su sugerisali da pacijenti koji pate od postporođajne depresije mogu da imaju veću osjetljivost mozga na stres tokom hormonskih promjena jer ovi molekuli ne funkcionišu kako treba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 10:19