/ Photo by Dmitry Demidko on Unsplash
01/11/2021 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Октобар у знаку криптовалута

Криптовалуте су обиљежиле октобар, а биткоин је дотакао нове рекордне нивое

Криптовалуте су обиљежиле октобар, а биткоин је дотакао нове рекордне нивое. Најпопуларнија криптовалута ушла је у октобар на нивоима испод 44 хиљаде долара, а сада вриједи 61 хиљаду долара. Ријеч је о расту од готово 40 одсто, који би био и већи да рекорд није пратила корекција наниже, преноси SEEbiz.

Крипто тржиште радује се новим рекордима, највише због почетка котације ETF fonda ProShares Bitcoin Strategy, који тргује терминским уговорима на биткоин, на највећој свјетској берзи у Њујорку (NYSE). ETF нуди улагачима који не желе отворити своје рачуне у криптовалутама изложеност битцоинима или терминима којима се тргује на чикашкој меркантилној берзи CME.

Друга највећа криптовалута, ether, такође је доживјела висок раст у октобру, достигавши рекордних 4,46 хиљада долара у петак. У сриједу је ethereum мрежа добила надоградњу под називом Altair, што је још један важан корак за коначно покретање етхереум 2.0 мреже, која ће се темељити на Pow mehanizumu (Proof-of-Work) умјесто на PoW механизму (Pr), што значи да ће корисници потврдити трансакције према броју кованица које посједују.

Тренутно трансакције потврђују рудари који се такмиче ко ће први ријешити сложене математичке криптографске једначине, што, међутим, изазива поприличне критике због велике потрошње енергије. Прелазак с PoW модела на PoS смањио би притисак на околину чак 99 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:01