Olena Zelenska / Shutterstock
06/03/2024 u 22:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Olena Zelenska odbila poziv u Bijelu kuću

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska neće prisustvovati obraćanju Džoa Bajdena o stanju Unije u američkom Kongresu u četvrtak uprkos pozivu Bijele kuće.

- Zbog planiranih događaja u rasporedu, uključujući posjetu djece iz sirotišta Kijevu, koja je unaprijed planirana, prva dama, nažalost, neće moći da učestvuje u događaju - rečeno je u kabinetu Zelenske za spoljnopolitički list Politiko.

Međutim, Vašington post je objavio da postoje i drugi razlozi zbog kojih je Zelenska odbila poziv, a to je da je trebalo da sjedi u blizini prve dame SAD Džil Bajden i Julije Navaljne, udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je preminuo u zatvoru u Rusiji.

Vašington post prenosi da je to izazvalo nelagodu u najvišem rukovodstvu Ukrajine, odnosno da je to zbog prethodnih komentara Navaljnog o Krimu, odnosno da on “nije sendvič za vraćanje naprijed-nazad”, za šta se smatralo da podržavaju pretenzije Rusije na ukrajinsko poluostrvo, koje je nezakonito pripojeno i okupirano 2014. godine.

Navaljni je kasnije javno podržao ukrajinsko obnavljanje njenih granica 1991. godine, dok se protivio ruskom napadu na Ukrajinu.

U komentaru za ukrajinsku Pravdu, kabinet predsjednika Ukrajine potvrdio je da je razlog izostanka Zelenske “preklapanje rasporeda”.

- Ambasada Ukrajine u Sjedinjenim Američkim Državama je zaista nedavno dobila poziv za prvu damu Ukrajine da prisustvuje govoru predsjednika SAD u Kongresu 7. marta. Međutim, zbog događaja koji su prethodno dodani na raspored, uključujući posjetu siročadi u Kijevu, nažalost, prva dama neće moći da prisustvuje - saopšteno je iz kabineta predsjednika.

Na kraju je i Navaljna odbila poziv Bijele kuće, navodeći kao razlog odlaska potrebu za odmorom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:27