Олена Зеленска / - SHUTTERSTOCK
23/04/2022 u 13:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Олена Зеленска: Вјерујемо у будућност

Можда сам овдје требала рећи нешто занимљиво и епско, али ја сам људско биће прије свега и осјећам бол као свака нормална особа, казала је прва дама Украјине

Супруга предсједника Украјине Володимира Зеленског Олена Зеленска изјавила је да покушавају да се држе што је могуће снажније у суочавању с ратом и хуманитарном кризом у Украјини. Зеленска је писаним путем одговорила на питања новинара Агенције Анадолија (АА) о искуствима у рату у Украјини који је почео нападом Русије 24. фебруара.

Одговарајући на питање о томе како се као супруга, мајка и грађанка психолошки носи са ратним дешавањима у домовини, прва дама Украјине казала је да само жели да не буде новог бомбардовања.

- Како се држим након Буче, гдје су масакрирани цивили, и Мариупоља, који је уништен и гдје се не зна судбина десетина хиљада људи? Након бомби које свакодневно падају на Харков? Након 200 убијене дјеце и хиљада осакаћених? Можда сам овдје требала рећи нешто занимљиво и епско, али ја сам људско биће прије свега и осјећам бол као свака нормална особа. Сваки дан - казала је Зеленска те додала:

- Кад укључим вијести, прва мисао која ми падне на памет је да не буде новог бомбардовања. Када поново видим Русију како отвара ватру, помислим нека само не буде жртава. Али то се ипак дешава. Јер Русија пуца на цивиле.

Истакла је како украјински народ сваки дан проживљава бол.

- Сваки Украјинац осјећа ове емоције. Онда свако иде да ради свој дио посла. Свако ради оно што зна како би се приближили дану побједе. И ја радим исто. Неки се боре, неки лијече људе, ми евакуишемо болесну дјецу из Украјине, заједно са нашим колегама из различитих земаља. Доносимо у Украјину медицинску опрему и инкубаторе како би новорођенчад преживјела, без обзира на све. 

Након што су Кијевска област и наши сјеверни региони ослобођени, почели смо да помажемо тамошњим домаћинствима и породицама, обезбјеђујући им оно што им је потребно. И наравно, свакодневно радим на информативном фронту како би пренијела истину о томе шта руска војска заиста ради у Украјини гдје су дошли наводно да нас "спасе". 

Сви дају све од себе како би ублажили свој бол и умањили бол других људи. Ако се ово може назвати 'отпором', онда пружамо отпор - казала је Зеленска.

Појаснила је и како је у сарадњи са првом дамом Турске Емине Ердоган у Турску послала на стотине сирочади из Украјине.

- Три седмице прије почетка рата угостили смо Емине Ердоган и њеног мужа у Кијеву. Ова посјета је уприличена поводом 30. годишњице успостављања дипломатских односа између наших држава. Имали смо веома угодан састанак - казала је Зеленска.

Истакла је да се њено пријатељство са Емине Ердоган, започето у предратном периоду, наставља, додајући да је сада чак и много чвршће.

- Укупно 973 наше дјеце евакуисано је у Турску уз напоре огромног тима људи, укључујући украјинску амбасаду у Анкари, представнике локалне власти у Украјини, добре људе и волонтере. Укратко, подршку Турска осјетили смо не само ријечима, већ дјелима - казала је.

Неугодно је скривати се

Прва дама Украјине из сигурносних разлога живи на тајној локацији.

- Неугодно је скривати се. Ову неугодност доживљавам сваког минута. Ово никада нећу опростити. Опасност по живот увијек постоји за све Украјинке, мушкарце и дјецу. Очигледно је да је немогуће све нас уништити. И сви преживјели никада неће заборавити овај осјећај - истакла је.

На питање о вијестима о силовању украјинских жена, Зеленска је казала да је о овим догађајима страшније причати него о убиствима.

- Јер жртве и даље пате. Доживјели су страхове упоредиве са убиством и бол на коју се изнова враћају у својим сјећањима. У њиховим сјећањима увијек изнова се враћа страх и беспомоћност која се може поредити са убиством. Убиство је прекинути живот. И силовање је прекинути живот, али након силовања се мора некако живјети након што се та особа полако сабере. 

Жртвама силовања теже је говорити о томе него родбини који су изгубили своје најмилије. Јер изаћи и рећи 'то су ми урадили' је као да то поново проживљавате. Зато пажљиво говоримо о овим догађајима како не бисмо изазвали додатну трауму. Али морамо вам рећи да је обим силовања украјинских жена од стране Руса ужасан - рекла је.

Послала је и поруку женама и дјевојкама у Украјини које су доживјеле силовање.

- Желим нешто рећи свим нашим женама и дјевојкама које су ово доживјеле. Ви сте од непроцјењиве важности. Ваши животи су непроцјењиви. За ово што вам се десило криви су наоружани манијаци. Молим вас, не шутите, не задржавајте ту бол у себи, причајте са нама, разговарајте са људима којима вјерујете. 

Помозите нам да казнимо ове злотворе. Драге моје, све вас грлим. Сва наша топлина и љубав је са вама. Учинићемо све да дођете себи и да пуним плућима наставите са животима. И то на један сретан начин. Јер ви заслужујете само најбоље - рекла је Зеленска.

Зеленска је истакла да од првог дана рата прима писма од супруга свјетских лидера, напомињући да су се та писма која су првобитно долазила за подршку претворила у писма са јасним понудама помоћи.

- С многим првим дамама у вријеме мира су постављени темељи сарадње. Само у аугусту 2021. године (дан прије 30. годишњице независности) у Кијеву смо одржали Самит првих дама и господе. Сада они активно помажу нашим грађанима у иностранству. 

На питање да ли ју је контактирала Џил Бајден, супруга америчког предсједника Џо Бајдена, Зеленска је казала:

- Џил Бајден лично није ступила у контакт са мном. Надам се да ће ускоро бити успостављена сарадња и с њом - додала је.

Говорила је и о томе колико вјерује у мир и да ли се припрема за неки дугорочнији процес.

- Кажу ако желиш мир, буди спреман на рат. Има још један идиом. Они који вјерују да се све брзо рјешава, изгубит ће прије осталих. Али, невјероватње је друга крајност. Дешавања у нацистичким концентрационим камповима, описао је истакнути психолог Виктор Франкл ријечима 'они који не вјерују у будућност, већ су мртви - рекла је Зеленска те на крају истакла:

- Вјерујемо у нашу будућност и нашу побједу. Спремни смо на сваку временску дужину која је потребна за побједу. Ако би до побједе дошло прије него што очекујемо, наравно да ћемо се више радовати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 20:23