/ PHOTO BY JOHANNES PLENIO ON UNSPLASH
09/03/2023 u 23:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oluja ponovo prijeti milionima stanovnika Kalifornije

U nekim područjima, gdje je proteklih nekoliko nedelja palo mnogo snijega, moglo bi da padne i 16 centimetara kiše

Milioni stanovnika Kalifornije su u četvrtak su bili pod prijetnjom od nove oluje koja bi mogla da izazove pljuskove i poplave u mnogim djelovima te američke države, uključujući i planinska područja već zatrpana velikim naslagama snijega.

Nakon višenedeljnog neuobičajenog nevremena na američkoj zapadnoj obali, oluja bi mogla da donese do 8 centimetara kiše u području zaliva San Franciska i širom centralne obale od četvrtka do vikenda, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

U nekim područjima, gdje je proteklih nekoliko nedelja palo mnogo snijega, moglo bi da padne i 16 centimetara kiše.

- Strahuje se od poplava uglavnom u nižim područjima podložnim brzim rastom vodostaja rijeka i potoka. Riječ je o kombinaciji obilne kiše i snijega koji se brzo topi- saopštili su meteorolozi.

Takozvane oluje "atmosferske rijeke" - slične onoj koja se prognozira za Kaliforniju - praćene su obilnom kišom i mogu da izazovu poplave i klizišta.

Eskperti navode da su tu oluje sve učestalije i snažnije i da su uz periode ekstremne suše posljedica klimatskih promjena koje izazivaju ljudi.

Novo nevrijeme prognozira se nakon devet sličnih oluja koje su izazvale poplave, klizišta i propadanje tla širom Kalifornije od kraja decembra do sredine januara. Najmanje 20 smrtnih slučajeva se povezuje sa ranijim olujama.

Nevrijeme će biti praćeno kišom i jakim vjetrom ne samo u nižim područjima sjeverne i centralne Kalifornije, već i u planinskim oblastima koja i dalje pokušavaju da se oporave od mećava tokom kojih je palo više od 2 i po metra snijega.

Pojedine zajednice spremaju se za moguće izlivanje rijeka zbog kliše i otpoljenog snijega. Lokalne vlasti već su naložile evakuaciju domova i radnji duž djelova rijeke Kings, u području planinskog vijenca Sijera Nevada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. septembar 2023 01:11