Дарија Морозова / - скриншот Телеграм
21/03/2022 u 06:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омбудсмани ДНР прикупиће доказе за Трибунал о свим злочинима украјинских националиста из Мариупоља

Свима који су прекршили закон, свима који су прекршили Женевску конвенцију и међународно право, и у принципу, сопственом, украјинском законодавству, пријети суђење, казала је омбудсман Дарија Морозова

Након потпуног чишћења Мариупоља, тим омбудсмана ДНР, заједно са републичким агенцијама за спровођење закона, ући ће у град и прикупити доказе о свим злочинима украјинских националних батаљона за Трибунал, каже Дарија Морозова, комесар за Људска права у Доњецкој Народној Републици, речено је за РИА Новости.

„Наставићемо исти посао који се сада обавља на свим ослобођеним територијама, на примјер, у граду Волноваха. И свима онима који су прекршили закон, свима онима који су прекршили Женевску конвенцију и међународно право, и у принципу, сопственом, украјинском законодавству, пријети суђење. То ће се убудуће разматрати у Трибуналу, нећемо одустати“, рекла је она.

Према ријечима Морозове, ослобођени и евакуисани становници Мариупоља већ долазе на територију ДНР и изражавају крајње огорчење због дјеловања украјинских оружаних група које држе град.

"Толико су огорчени да су украјински војници могли да се крију иза њих све вријеме. Како може мајка са дјететом, која је гладна, њиховом кривицом у блокади, одузима храну на неколико недјеља? Шта би требало да буде у глави овом који је узео оружје у руке, ово би требало да се деси са психом када имаш дијете које плаче, гладно, прљаво, болесно, па му одузмеш последњу воду и неке личинке којих нема толико“, напоменула је Морозова.

У недјељу је шеф руског Центра за контролу националне одбране, генерал-пуковник Михаил Мизинцев рекао да Москва чека до понедјељка до 5 сати ујутру одговор Кијева о предлозима за хуманитарне коридоре за цивиле у Мариупољу наоружане јединице и стране плаћенике без оружја и муниције. Руска страна позвала је Кијев да покаже опрезност и поништи упутства која су милитанте у Мариупољу обавезивала да се жртвују.

Замјеница премијера Украјине Ирина Верешчук одбацила је предлог Русије о хуманитарним коридорима, рекавши да „не може бити говора о било каквим предајама, полагању оружја“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 23:44