Ilustracija / - UNSPLASH:JAROSłAW KWOCZAłA SUMEKLER, ILUSTRACIJA
15/07/2023 u 23:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opasan talas vrućine zahvatio zapadni i južni dio SAD

Živa u Dolini smrti mogla bi da bude jednaka ili čak da premaši najvišu temperaturu vazduha ikada izmjerenu na Zemlji od 54,4 stepena Celzijusa

Zapadni i južni dio SAD su ovog vikenda zahvaćeni "izuzetno opasnim" talasom vrućine, dok meteorolozi predviđaju temperaturu i do 47 stepeni Celzijusa u nekim gradovima.

- Očekuje se izuzetno opasan toplotni talas koji će pogoditi zapad SAD ovog vikenda, kao i neka mjesta na jugu, saopštila je Nacionalna meteorološka služba i dodala da će uz rekordne temperature biti i problema s kvalitetom vazduha, prenosi N1.

Takođe se dodaje da se ne očekuje predah za više od 90 miliona Amerikanaca koji su pod upozorenjem na visoke temperature, jer se predviđa da će talas toplote trajati još nekoliko dana.

U Finiksu, metropoli Arizone na jugozapadu SAD, očekuje se 47 stepeni i to bi trebalo da bude 16. uzastopni dan maksimuma iznad 43 stepena.

U južnoj Kaliforniji vatrogasci se od petka bore sa nekoliko veoma žestokih požara koji su već opustošili 1.214 hektara i doveli do evakuacije stanovništva.

Za klimatologa Danijela Svejna (Daniel Swain) sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, živa u Dolini smrti mogla bi da bude jednaka ili čak da premaši najvišu temperaturu vazduha ikada izmjerenu na Zemlji od 54,4 stepena Celzijusa. Ta temperatura je registrovana na tom mjestu 2020. i 2021. godine.

- Ovaj toplotni talas nije tipičan za pustinjsku vrućinu zbog dugog trajanja, ekstremnih dnevnih temperatura i vrućih noći, navela je meteorološka služba u Las Vegasu.

Dodaje se da svi moraju ozbiljno da shvate toplotni talas, uključujući i oni koji žive u pustinji, te su navikli na ekstreme.

U Teksasu, dobavljač energije Relijant Enerdži (Reliant Energy) zatražio je od stanovnika velikog grada Hjustona da ograniče potrošnju električne energije kako bi smanjili opterećenje elektro-mreže.

Ostali regioni SAD su u opasnosti od lošeg vremena. Izdato je upozorenje na nevrijeme s jakom kišom i poplavama u Vermontu i Novoj Engleskoj na sjeveroistoku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:31