Нафтна постројења / - скриншат
02/06/2022 u 17:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОПЕК+ повећава производњу нафте

Ова групација, коју чине чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њихови савезници с Русијом на челу, договорила се да повећа производњу и испоруке тржишту на 648.000 барела нафте дневно у јулу и августу са 432.000 барела дневно посљедњих мјесеци

Нафтна алијанса ОПЕК+ договорила се на данашњем састанку да подигне мјесечну квоту повећања производње за око 50 посто, излазећи у сусрет вишемјесечним захтјевима великих потрошача, као што су САД, да подрже напоре за ублажавање високих цијена енергената.

Ова групација, коју чине чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њихови савезници с Русијом на челу, договорила се да повећа производњу и испоруке тржишту на 648.000 барела нафте дневно у јулу и августу са 432.000 барела дневно посљедњих мјесеци, јавља „Блумберг” позивајући се на изворе из ОПЕК+.

Повећање квоте ће бити пропорционално подијељено између чланица алијансе на уобичајен начин, навели су извори њујоршке агенције. Земље које не могле да повећају производњу, као што су Ангола, Нигерија и од недавно Русија, ипак ће добити веће квоте.

То би, по оцјени „Блумберга”, могло да значити да ће реално повећање понуде бити мање од званично договорене бројке, што је често био случај посљедњих месеци.

Јаче „одвртање славине” је значајан заокрет за ОПЕК и њене савезнике, будући да су се до сада упорно држали свог плана о постепеном мјесечном повећању испорука чак и након напада Русије на Украјину, који је узбуркао глобална тржишта и изазвао скок цена енергије.

Нафтни картел је до сада избјегавао да разговара о украјинској кризи на већини састанака, наводећи да је то политички, а не тржишни проблем, преноси Танјуг.

Додатно повећање испорука из групе ОПЕК+ у јулу и августу вјероватно ће доћи из малог броја земаља, будући да само Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати имају значајнији обим слободних капацитета који могу брзо да се ставе у функцију. Многе друге чланице алијансе се мјесецима муче да испуне своје квоте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:37