/ - PIXABEY
12/10/2021 u 08:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опоравак од корона кризе и приближавање зиме подигли циjене нафте

Циjене расту паралелно изласку броjних земаља из локдауна након вакцинисања грађана против ковида 19, што подржава економску активност и потражњу за нафтом

Циjене нафте скочиле су у понедjељак на међународним тржиштима према 85  долара, одражаваjући мањак енергената у великим економиjама коjе се убрзано опорављаjу од коронакризе и ограничено снабдиjевање из водећих произвођача.

На лондонском тржишту циjена барела jе порасла 2,17 долара у односу на претходно затварање и износила jе 84,56 долара. На америчком тржишту се барелом трговало по 2,67 долара вишоj циjени, од 82,02 долара.

Циjене расту паралелно изласку броjних земаља из локдауна након вакцинисања грађана против ковида 19, што подржава економску активност и потражњу за нафтом, преноси Хина.

Енергенти се интензивно купуjу и због jесењег пада температура и приближавања зиме.

Велики произвођачи су почетком прошле седмице одлучили да ће у наредним мjесецима повећавати снабдjевање само 400 хиљада барела дневно, упркос захтjевима да на тржиште избаце више барела.

Додатне проблеме у снабjевању ствараjу недовољна улагања и кашњење радова на одржавању постоjења због пандемиjе.

И циjене угљеника, гаса и струjе достигле су у протеклим седмицама рекордне нивое, па су неке савезне државе у Индиjи редуковале потрошњу струjе, а на сличан се потез одлучила и кинеска влада, затраживши уjедно од рударских компаниjа да у кратком року повећаjу производњу угљеника.

Скок циjена подстакао jе неке компаниjе да скупље енергенте замиjене нафтом, а посљедице се сада осjећаjу и на нафтним тржиштима.

Одвоjено jе Организациjа земаjла извозница нафте (ОПЕЦ) на своjоj интернет страници обjавила да jе барел референтне корпе нафте његових чланица прошлог петка коштао 81,56 долара, што значи да jе поскупио 2,96 долара у односу на претходни дан трговања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:38