/ FOTO: DAN PORTAL
25/06/2022 u 14:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Oporavak vazdušnog saobraćaja podstakao svjetsku trgovinu uslugama

Svjetske trgovinske organizacije

Svjetska trgovina uslugama porasla je na početku drugog tromjesečja, podstaknuta oporavkom vazdušnog prevoza putnika od pandemijskog šoka, saopšteno je iz Svjetske trgovinske organizacije.

Indeks koji mjeri razmjenu usluga iznosio je u aprilu 105,5 bodova i bio je viši tri boda nego u septembru prošle godine, signalizirajući da će službena statistika za drugo tromjesečje vjerovatno pokazati kontinuirani rast razmjene, navodi se u izvještaju WTO.

Vrijednosti više od 100 bodova pokazuju brži rast od dugogodišnjeg trenda.

- Barometar trgovine uslugama raste snažnije od pokazatelja robne razmjene i možda pokazuje oporavak od pandemijske krize i povratak težišta potrošnje s robe na usluge- rekli su iz WTO-a.

Najsnažnije je na početku drugog tromjesečja porastao indeks vazudušnog prevoza putnika, premašivši 117 bodova, ali dobar rezultat pokazuju i indeksi menadžera nabavke usluga i aktivnosti u sektoru informatičke i komunikacione tehnologije.

- Trgovina finansijskim uslugama blago je posustala u posljednje vrijeme, možda zbog sankcija Rusiji povezanih sa sukobom u Ukrajini- rekli su iz WTO.

Indeksi kontejnerskog prevoza tereta i građevinskih usluga zadržali su se blago iznad dugoročnog trenda.

- Indeks aktivnosti u trgovini uslugama raste još od početka pandemije u drugom tromjesečju 2020. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca pokazivao je rast od 15,6 odsto, iako je još bio 8,9 odsto niži nego u istom periodu pretpandemijske 2019. godine- naveli su iz WTO.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
07. avgust 2022 07:44